Početna » КАКО СУ ЧВАРЦИ ПОСТАЛИ ЛУКСУЗ?

КАКО СУ ЧВАРЦИ ПОСТАЛИ ЛУКСУЗ?

Најпознатији произвођачи чварака у Србији и сами признају да се никада до сада није десило да се цена чварака у продавницама изједначи са ценом пршуте.

од Паланка данас
0 Коментар

Основни разлог је у поскупљењу сировине, јер због проблема са сточним фондом у Србији, квалитетни чварци код нас се праве од свиња из увоза, пише портал Бизнис и финансије.
Цене расту још од 2019. године, када су Kинези због афричке куге почели да купују свињско месо из Европе, али након избијања сукоба у Украјини, цене свињског меса су скочиле чак за 70 одсто. Сада је цена квалитетне сировине за чварке три пута већа него што је била пре свих тих дешавања.

Чварци су се одувек јели у Србији, али се раније нису сматрали деликатесном храном као данас. Они су били нуспроизвод баш као и маст. Што се каже – да се не баци. Тржиште је последњих година постало захтевније по питању квалитета, што је подстакло нека предузећа да се специјализују само за производњу чварака.

Нико, међутим, није очекивао да ће се цена чварака у продавницама изједначити са ценом пршуте. То није било никада, потврђују и произвођачи.

У Србији се углавном не праве чварци од домаћих свиња. Разлог је једноставан – квалитетне домаће сировине готово да и нема. Тако каже Грегор Губеринић, власник и директор компаније „Библи“ која се бави само производњом чварака и масти. Фонд свиња у Србији је из године у годину мањи и са некадашњих 3,6 милиона свиња колико их је било у сточном фонду 2014. године, лане их је „пребројано“ свега 2,66 милиона.

Дуван чварци ушли у 50 појмова по којима се Србија препознаје у свету

Чварци су, признаје, постали добар извор зараде.

„Уколико упоредите распон цена у унутрашњости, већим градовима, и различитим местима куповине, можете и сами да закључите да се на чварцима може лепо зарадити. Посебно уколико неко направи име и бренд„, истиче један ид произвођача.

Цео текст Бизнис и финансија можете читати ОВДЕ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept