Početna » КО И КАКО РАДИ ТОКОМ НАДОЛАЗЕЋИХ ПРАЗНИКА? Следи нам прави мини одмор, а ево шта каже закон

КО И КАКО РАДИ ТОКОМ НАДОЛАЗЕЋИХ ПРАЗНИКА? Следи нам прави мини одмор, а ево шта каже закон

СТИЖУ нам први нерадни дани након новогодишњих и божићних празника. Празник рада који се обележава 1. маја празнује се нерадно, а нерадни дани ће бити 1. и 2. мај. Одмах након Првог маја долази и Васкрс који се празније нерадно 4 дана.

од Паланка данас
0 Коментар

Према Закону Републике Србије државни и верски празници се празнују нерадно. Оно што је добра вест за све оне који раде је да их очекује дупла дневница. Према Закону о раду, ако запослени ради на дан празника, има право на увећану зараду – најмање 110 основице.Ко не ради

У дане државних и верских празника који се празнују у Србији „не раде државни и други органи, привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга, осим на Дан победе који се празнује радно“, предвиђа закон.

Овај пропис, такође, предвиђа и за кога је обавезно да ради на нерадне дане.

Државни и други органи, привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга дужни су да, у складу са законом и прописима донесеним на основу закона, обезбеде непрекидно обављање делатности, односно услуга и у дане државних и верских празника који се празнују у Србији ако би због прекида обављања делатности, односно услуга настале штетне последице за грађане и државу“, стоји у овом пропису.

На нерадне дане државних празника могу да раде и привредна друштва чија природа делатности, или технологија процеса рада захтева – непрекидан рад.

Нерадни дани за 1. маја и Васкрс

За Празник рада биће 1. и 2. мај, они ове године падају у среду и четвртак, а одмах затим следе ускршњи празници од 3. до 6. маја, што значи да ће грађани имати шест везаних дана за време којих неће радити.С друге стране, припадницима исламске заједнице слободан дан следи Првог дана Курбанског бајрама 16. јуна.

Припадницима јеврејске заједнице слободан је и 12. октобар, када се обележава Јом Кипур.

Нерадни дани до краја године

1. мај – Празник рада

2. мај – Празник рада
3. мај – Велики петак
5. мај – Васкрс,
6. мај – Васкршњи понедељак
11. новембар – Дан примирја у Првом светском рату

(Блиц)

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept