Početna » КО ИМА ПРАВО НА ДЕЧИЈИ ДОДАТАК И КОЛИКИ СЕ ИЗНОСИ ИСПЛАЋУЈУ?

КО ИМА ПРАВО НА ДЕЧИЈИ ДОДАТАК И КОЛИКИ СЕ ИЗНОСИ ИСПЛАЋУЈУ?

од Паланка данас
0 Коментар

Један од родитеља који непосредно брине о детету, који је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у нашој земљи, остварује дечији додатак за прво, друго, треће и четврто дете по реду рођења у породици, од дана поднетог захтева. Право на дечији додатак остварује се ако укупан месечни приход породице, остварен у три месеца који претходе месецу у коме је поднет захтев, по члану породице не прелази цензус.
Право на дечији додатак може да оствари и родитељ који је страни држављанин, а који има статус стално настањеног странца у Републици Србији. Цензус за остваривање права на дечији додатак усклађује се 1. јануара и 1. јула почевши од 2019. године. Ове године цензус, који је требало да буде усклађен 1. јануара, још није објављен.

„Нисмо још увек добили цензус за 1. јануар. Чим будемо добили биће објављен“, казали су за МОНДО из Секретаријата за социјалну заштиту. Цензус се усклађује на основу података републичког органа надлежног за послове статистике, са кретањем индекса потрошачких цена на територији Републике Србије у претходних шест месеци, а њихове номиналне износе утврђује решењем министар надлежан за социјална питања.

Цензус, који је усклађен 1. јула 2022. године, износио је 10.707,90 динара по члану породице. Уколико је реч о једнородитељској породици цензус износи 13.920,28 динара. Цензус за једнородитељске породице за децу са сметњама у развоју и дете са инвалидитетом за које постоји мишљење интерресорне комисије износи 12.894,44 динара.

Подносилац захтева може да оствари право на дечији додатак и за дете вишег реда рођења од четвртог, уколико због старосне границе за неко од прво четворо деце по реду рођења више не може да оствари право. Право на дечији додатак има и старатељ детета. Ово право може да оствари за највише четворо сопствене деце у породици и за свако дете без родитељског старања о коме непосредно брине.

Детету припада дечији додатак ако има својство ученика основне школе, односно својство редовног ученика средње школе до завршетка средњошколског образовања, а најдуже до навршених 20 година живота. Ово право припада и детету које из оправданих разлога није започело школовање у основној и средњој школи, односно које започне школовање касније али у својству редовног ђака у средњој школи. Дете остварује ово право до завршетка средње школе, а најдуже до 21. године живота.

Дечији додатак припада за дете са сметњама у развоју и дете са инвалидитетом за које је донето мишљење интерресорне комисије, која је образована у складу са прописима из области просвете све док је обухваћено васпитно образовним програмом и програмом оспособљавања за рад, а за дете над којим је продужено родитељско право најдуже до 26 година.

Дечији додатак за дете које је остварило право износи 3.569,30 динара. Дечији додатак за дете за које је остварено право, за једнородитељске породице и старатеље износи 4.640,08. Дечији додатак за дете за које је остварено право, за родитеље детета са сметњама у развоју и детета са инвалидитетом, за које постоји мишљење интерресорне комисије која је образована у складу са прописима из области просвете, и за дете које остварује додатак за помоћ и негу другог лица, а које не користи услуге смештаја износи 5.353,96 динара. Дечији додатак за дете које испуњава услове за увећање по више основа, а највише до 80 одсто износи 6.424,74 динара.

И ове вредности се усклађују 1. јануара и 1. јула.

Родтељски додатак

Родитељски додатак усклађује се 1. јануара и 1. јула, почев од 2019. године, на основу података републичког органа надлежног за послове статистике, са кретањем индекса потрошачких цена на територији Републике Србије у претходних шест месеци, а њихов номинални износ утврђује решењем министар надлежан за социјална питања.

Родитељски додатак који је усклађен 1. јула 2022. године за прво дете износио је 321.900,00 динара и то једнократно. За друго дете износио је 285.544,04. Он се даје на 24 једнаке месечне рате по 11.897,67 динара. За треће дете износио је 1.713.264,24 динара на 120 једнаких месечних рата по 14.277,20 динара. За четврто дете додатак износи 2.569.896,36 динара на 120 једнаких месечних рата по 21.415,80 динара.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept