Početna » KО ИМА ПРАВО НА ПОПУСТ НА СТРУЈУ, ГАС И ТОПЛОТНУ ЕНЕРГИЈУ?

KО ИМА ПРАВО НА ПОПУСТ НА СТРУЈУ, ГАС И ТОПЛОТНУ ЕНЕРГИЈУ?

Умањење рачуна за струју, гас и топлотну енергију, уместо досадашњих 68.000, моћи ће да користи 191.000 најугроженијих домаћинстава.

од Паланка данас
0 Коментар

За ту намену држава је издвојила три пута више средстава. Досад су биле опредељене 1,3 милијарде, а буџетом за 2023. годину предвиђене су четири милијарде динара. Осим права на олакшице код плаћања струје и гаса, први пут је омогућено умањење рачуна и за топлотну енергију, од 40 до 60 одсто, у зависности од броја чланова домаћинства.

Ово је прописано новом уредбом о енергетски угроженом купцу, који је Влада, на предлог Министарства рударства и енергетике, усвојила у четвртак. Очекује се да овај акт ступи на снагу у року од две недеље.

Уредбом су унапређени критеријуми како би што више грађана могло да користи олакшице. Подигнута је горња граница укупних прихода домаћинства, што ће већем броју њих омогућити погодност умањења рачуна.

Тако ће, на пример, сада и породица која има четири члана и месечна примања до 58.057 динара моћи да оствари то право. Њима је, као услов за стицање статуса енергетски угроженог купца, горња граница прихода подигнута за 29.161 динар у односу на досадашњу, која је износила 28.896.

За шесточлано домаћинство тај лимит је увећан за чак 46.374 динара и уколико њихов приход не прелази 82.711 динара, они могу да користе олакшице. Предвиђено је и да се за домаћинства са више од шест чланова, за сваког додатног појединца додаје 12.327 динара. Статус енергетски угроженог купца моћи ће да добију једночлана домаћинства чија је горња граница месечних примања до 21.074 динара. За породице са два члана лимит је 33.402, а трочлана не смеју да премаше 45.729 динара. Kод петочланих фамилија приходи треба да буду до 70.384 да би остварили ово право.

Једночлано домаћинство које је стекло статус енергетски угроженог купца има право на умањење месечног рачуна за 120 киловат-сати струје, или у зимским месецима за 359 киловата гаса, или 60 одсто топлотне енергије.

Породица са два и три члана плаћаће мање за 160 киловата струје, или 462 киловата гаса и 50 процената топлотне енергије. Четворочлано и петочлано домаћинство добија умањење месечне обавезе за 200 киловат-часова струје или 616 киловата гаса, или 45 одсто топлотне енргије. Најбројније фамилије, које имају шест и више чланова, имаће мањи рачун за 250 киловата струје или 770 киловата гаса, или 40 одсто топлотне енергије.

У ресорном министарству истичу да у време светске енергетске кризе и свакодневног раста цена енергије и енергената, повећањем броја домаћинстава која имају право на умањење рачуна за гас, електричну и топлотну енергију, држава пружа додатну превентивну заштиту најугроженијих грађана.

ПОМОЋ И ДУЖНИЦИМА

Осим категорија које су биле препознате претходном уредбом, право на статус угроженог купца сада имају и примаоци увећаног додатка за помоћ и негу другог лица – објашњавају у Министарству енергетике. – Новим актом предвиђено је и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца без обзира на површину стамбене јединице. Важно је нагласити и да претходни дуг за природни гас, електричну или топлотну енергију не искључује могућност стицања статуса енергетски угроженог купца.

Kако наводе, захтев се, као и до сада, подноси јединици локалне самоуправе на основу места пребивалишта. Локална самоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податк

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept