Početna » Која европска земља има најбољи пензиони систем и КАКО СТОЈИ СРБИЈА

Која европска земља има најбољи пензиони систем и КАКО СТОЈИ СРБИЈА

Исланд, Холандија и Данска проглашене су за земље које имају најбоље пензионе системе, према годишњој листи америчке консултантске компаније Мерцер.

од Паланка данас
0 Коментар

Сва три имају велике индустријске фондове са дефинисаним доприносима радника и послодаваца. Имају обавезне или квази-обавезне шеме. Ове земље имају користи од добре економије обима у односу на фрагментиранија тржишта као што је Уједињено Краљевство за професионалне пензије – рекао је Ејмар Валш за ЦНБЦ, Мерцеров шеф за инвестиције и богатство.
Холандија је ове године добила највећу укупну вредност индекса (85,0) захваљујући добрим бенефицијама, снажној бази средстава и доброј регулативи, док су се популарне европске дестинације попут Шпаније, Италије и Хрватске суочиле са неким недостацима. Мерцер индекс се састоји од три поткатегорије у којима се оцењује пензиони систем: адекватност, одрживост и интегритет.

Прикладност примања

Кључни циљ сваког пензионог система треба да буде да обезбеди адекватан приход за пензионере, у суштини сигурносну мрежу. Способност влада да створе подстицаје за особе са просечним примањима да штеде за пензију игра важну улогу за здравље сваког система.

Дизајн плана плаћања је такође кључан, према Мерцеровом рангирању, и да ли радници могу да наставе да прикупљају бенефиције када су привремено ван радне снаге, за негу деце или болест. Португал је заузео прво место по овом показатељу са оценом 86,7 у последњем Мерцеровом извештају, због свог јавног пензијског система заснованог на заради.

Холандија је била близу другог са резултатом 85,6. Оба система имају минималну пензију, стварајуćи мрежу чак и за групе са најнижим приходима. Најнижи рејтинг у Европи била је Пољска која је заузела 31. место у свету са оценом 59,8.

Португал је такође проглашен за најбољу европску земљу за пензионисање од стране компаније за пресељење Moving to Spain. У јунском извештају, рангирао је европске земље на основу неколико фактора као што су визе, плаже, безбедност и цене кућа.

Друга листа компаније за управљање богатством Blacktower, објављена 2021. године, рангира много веćи број европских нација и ставила је Белорусију на последње место користеćи неколико кључних фактора.

Интегритет

Финансијски пензиони планови које обезбеђује приватни сектор такође играју важну улогу у стабилности пензионог система у земљи. Мерцер индекс испитује да ли приватни пензиони планови у земљама стварају довољно вредности за чланове и да ли постоји довољно поверења јавности у ове програме.

Финска је имала најбољи резултат у погледу интегритета са 90,9 2023. Белгија је на другом месту са 88,2, а Холандија на треćем месту са оценом 87,7. Француска је била најлошија у Европи са резултатом 54,4. Приметно је да су САД такође постављене знатно испод глобалног просека са 59,5 поена у овој категорији.

Финска је такође класификована као „срећно место“ за пензионисање према Натикис индексу. Упркос томе што није ушла у Natikis-ових првих 10 у укупним резултатима, Финска је пету годину заредом предводила категорију „квалитета живота“ инвестиционе банке. Висока оцена среćе, висок квалитет ваздуха, вода и канализација и биодиверзитет главни су покретачи позиције број један Финске, наводи се у саопштењу.

Норвешка је била најбољи у Натикис индексу за 2023. годину, задржавши своје место из прошле године и са укупним резултатом од 83%. Швајцарска је на другом месту у укупном индексу и на врху је „финансије у категорији пензионисања“.

Одрживост система

Мерцер верује да економски раст једне земље на дуги рок такође игра кључну улогу, јер то директно утиче на број људи у радној снази и количину новца који се штеди за пензију. Поред тога, износ дуга које земља има и износ јавног новца који троши на пензије, утичу на одрживост њеног пензионог система.

На основу ових фактора, Исланд има најодрживији систем у Европи са оценом 83,8. Одмах иза су Данска и Холандија са 82,5 и 82,4. Најнижи резултат у Европи има Италија са 23,7, а прати је Шпанија са оценом 28,5.

Међутим, Mercer’s Valsh је напоменуо да постоје неки благи фактори које индекс не узима у обзир, а који би и даље могли учинити земље попут Италије и Шпаније популарним одредиштима за пензионисање за многе људе. „Доста се фокусирамо на пензиони систем, али то није једина ствар коју треба узети у обзир.

То је важан баланс. Много тога зависи и од пореског система, климе и културе земље и да ли људи тамо заиста могу да буду срећни – рекла је она.

Телеграф

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept