Početna » КОЈА СУ НАЈЧЕШЋА МУШКА И ЖЕНСКА ИМЕНА У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ

КОЈА СУ НАЈЧЕШЋА МУШКА И ЖЕНСКА ИМЕНА У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ

од Паланка данас
0 Коментар

Републички завод за статистику је објавио занимљиво истраживање о томе која су најчешћа имена у Србији, од 1940. и раније па наовамо, по градовима и општинама. Како која деценија мине то се мењало, нека су имена у нека времена била популарнија од других, а нас је занимало којим су то именима деца раније крштавана, али и која су сада, што би се рекло, у тренду у Смедереву, Смедеревској Паланци и Великој Плани.Што се Србије тиче, по последњем попису, одскора најпопуларније су Дуње и Луке. Некада то није било тако, пре 1940. па до 1950, рецимо, преовлађивали су Драгани и Милани, Јелене и Радмиле.

Што се тиче Подунавског округа, Милица и Јелена су до педесетих година прошло века биле најчешће, а онда су на ред дошле Љиљане и Весне, да би сада, последњих година, од 2011. до 2022, најпопуларније биле Софије, Дуње, Николине и Саре.

Занимљиво је да су Смедеревска Паланка и Велика Плана ту у сагласју, да је код њих преовлађујуће међу новијим женским именима Николина, а у Смедереву је то Софија.

Код мушкараца, у Подунавском округу пре Другог светског рата и неколико година после њега, најчешћа имена која су давана мушкој деци била су Миодраг, Живорад, Милорад и Милан, а после се то мењало, па су тако шездесетих година на ред дошли Зоран, Драган, Горан и Дејан. Од 2011. до 2022. најпопуларнија мушка имена су Лука, Павле, Лазар, Алекса и Михајло.

Овде се па Смедерево и Велика Плана слажу, највише је Лука, а у Смедеревској Паланци Лазара, Лука је на другом месту, каже статистика.

По истом истраживању, у Србији је највише Јовановића, следе Петровићи, потом Николићи, Марковићи и Ђорђевићи.

У Подунавском округу највише је такође Јовановића, они доминирају Смедеревом и Великом Планом, али не и Смедеревском Паланком – тамо највише има Петровића.

Ако вас ова материја занима, можда треба да буде кум неком детету или бирате име за сопствено, целокупно истраживање можете да погледате на овом линку.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept