Početna » КОЈИ ПЕНЗИОНЕРИ ИМАЈУ ПРАВО НА ДОДАТНУ ПОМОЋ ДО КРАЈА ГОДИНЕ? Један услов је КЉУЧАН

КОЈИ ПЕНЗИОНЕРИ ИМАЈУ ПРАВО НА ДОДАТНУ ПОМОЋ ДО КРАЈА ГОДИНЕ? Један услов је КЉУЧАН

Солидарна помоћ која се додељује корисницима пензија подразумева типизиране пакете

од Паланка данас
1 Коментар

Правилник о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, поред бесплатне десетодневне рехабилитације пензионера у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, културних и спортско-рекреативних манифестација чији је циљ подстицање интеграције старијих лица у друштво, као и давања одређених погодности корисницима пензија који су корисници пензионерских картица, прописује и трећи вид друштвеног стандарда пензионера – солидарну помоћ.О детаљима у вези са доделом солидарне помоћи, критеријумима и средствима која се издвајају за ове намене, нешто више је испричала Јелена Бучевац, руководилац финансијско-рачуноводствених послова у Сектору за финансијске послове у Дирекцији Фонда, задужена за координацију спровођења Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО.

– Како је предвиђено Правилником, солидарна помоћ која се додељује корисницима пензија подразумева типизиране пакете који садрже основне животне намирнице и средства за хигијену, у циљу унапређења стандарда корисника пензија. Када је реч о расподели средстава за солидарну помоћ, средства предвиђена за ове намене расподељују се по општинским удружењима, односно одборима корисника пензија према броју пензионера чија висина не прелази износ најниже пензије у складу са Законом о ПИО. Дакле, основни критеријум за доделу солидарне помоћи је висина пензије која не прелази најнижи износ пензије, а за овогодишњу доделу солидарне помоћи тај износ је 20.631,53 динара – објашњава Јелена Бучевац.

Она наводи да Правилник о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО прописује да се на нивоу општинских удружења, односно одбора корисника пензија, формира комисија која објављује позив за доделу солидарне помоћи, прима пријаве, утврђује ранглисту, оверава је и објављује на огласној табли, а након тога се формира и другостепена комисија која је задужена за одлучивање по приговорима.

– Како је прописано, приликом утврђивања ранг-листе за доделу солидарне помоћи предност има самохрани корисник или корисник у вишечланом домаћинству у коме је једини извор прихода пензија која не прелази најнижи износ пензије, као и навршене године живота корисника, при чему приоритет имају пензионери који су старији – каже Јелена Бучевац за Глас осигураника и додаје да су на овај начин средства правичније расподељена, а помоћ усмерена према најугроженијима.

Приликом реализације доделе солидарне помоћи пензионерима, удружења и одбори корисника пензија су у обавези да обезбеде доступност ових видова друштвеног стандарда свим пензионерима, на исти начин и под истим условима без обзира на чланство у пензионерским организацијама, као и транспарентност у поступку. Нека удружења су све већ обавила и доделила пакете најугроженијим корисницима, а код неких су конкурси и доделе у току.

– Укупна средства за ове намене у 2023. години износе нешто више од 51,5 милиона динара, а колико ће корисника на нивоу сваког удружења добити ову врсту помоћи зависи од опредељених средстава и цене унифицираних пакета. Сви пакети солидарне помоћи биће подељени до краја године – наводи саговорница. Када је реч о протеклој години, на име солидарне помоћи корисницима пензија су опредељена средства у износу нешто већем од 52 милиона динара, а утрошено је 93 одсто укупно планираних средстава за ове намене.

Сред­ства наме­ње­на за дру­штве­ни стан­дард

Да подсетимо, Финансијским планом Фонда ПИО за 2023. годину на име друштвеног стандарда корисника пензија планирана су средства у износу од 698,4 милиона динара, што је за 7,5 одсто више у односу на претходну годину. У складу са Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, за финансирање трошкова десетодневне рехабилитације корисника пензија у некој од бања Србије издвајају се средства у висини од 85 одсто од укупних средстава намењених за друштвени стандард пензионера, што је ове године износило 593,7 милиона динара.

Преосталих 15 процената од укупног износа, односно 104,76 милиона динара, издваја се за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, чији је циљ подстицање интеграције старијих лица у друштво, и солидарне помоћи корисницима пензија у пакетима са основним животним намирницама и средствима за хигијену.

Подсећамо да ће се, у складу са изменама и допунама Закона о ПИО, од 1. јануара 2024. године за друштвени стандард корисника пензија уместо досадашњих 0,10 одсто издвајати највише до 0,15 процената укупних прихода Фонда по основу доприноса. То ће највише утицати на повећање броја корисника који ће моћи да оду на опоравак о трошку Фонда ПИО у неку од бања Србије, јер за овај вид друштвеног стандарда влада највеће интересовање. По огласу из 2023. године на бесплатну рехабилитацију је упућено око 15.000 корисника пензија, а поднето је готово 84.000 пријава.

ЕспресоPovezane vesti

Коментари онемогућенни

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept