Početna » КОЛИКО ЋЕ ТРАЈАТИ ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ? Огласио се министар Вучевић са најновијим детаљима

КОЛИКО ЋЕ ТРАЈАТИ ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ? Огласио се министар Вучевић са најновијим детаљима

Све ће бити прилагођено савременом животу

од Паланка данас
0 Коментар

Министар одбране Милош Вучевић говорио је о увођењу обавезног војног рока у Србији, као и његовим детаљима, у јутарњем програму ТВ Пинк. Министар је божићно јутро провео са припадницима треће бригаде из Прокупља.-Војска је радила своје послове редове, а негде неписано правило је да их посетим. Задовољство и част ми је да сам на божићно јутро био са трећом бригадом, који су били на самој административној линији уз КиМ, у Медвеђи, то је ваздушном линијом 27 километара од Приштине. Било је и свечарски и радно. Честитам им Божић и желим им здравље и мир. Ценимо то што раде, то није обичан посао. Хвала им на свему што раде – поручио је он.

Касарне су попут фабрика за нека места

Он је подсетио на прошлогодишње повећање плата за 25 посто у Војсци Србије, као и повећање током године за припаднике специјалних јединица.

– Почетна плата за њих је 200.000 динара, а сада и већа. Ми смо свесни да не можете све да решите парама. Председник је јуче направио добру компарацију, сада издвајамо још више пара за припаднике ВС, направићемо дисбаланс у односу на неке друге професије, није то једнострана прича. Морате о свим сегментима да бринете. Имамо и просвету, здравство, инфраструктуру, али без Војске Србије нема ни Србије. За битне политичке одлуке мора да се створе услови да се о њима разговара. Прошло је 13 година од суспензије обавезног служења војног рока. Он је 1. јануара 2011. године суспензован. У том периоду имамо 13 генерација које нам нису у резервном саставу. Имамо део дечака и девојчица које долазе на добровољно служење војног рока. Ми смо купили озбиљно наоружање и војну опрему. Постоје и даље врло јасне директиве председника Србије шта треба да се купи. Касарне су као фабрике за нека места. Коначно враћамо касарну у Лозници, у Прибоју ћемо да кренемо да градимо касарну ове године, Сомбор има огромну касарну која је непопуњена. Део према БиХ празан. Нама је наметнут концепт који не одговара нашој политици. Неко нас је пре 15 година изгледа спремао да будемо део НАТО алијансе. Наша војска је у бити народна. Видео сам врло нетачне кометаре људи који су уништавали ову државу, да је то доказ да је пропао концепт професионалне војске. Није се то десило. Данас Немачка прича о враћању обавезног војног рока, скандинавске државе никада то није урадила. Аустрија никада није укинула обавезно служење, ни Швајцарска. Што би рекао председник, не треба да се правдамо, ми гледамо наше интересе. Војно неутралне државе чува сопствена војска – каже министар.

Млади регрути су нова снага државе

Вучевић је нагласио да ништа неће бити урађено преко ноћи и да је званично покренута иницијатива ка кабинету председника Вучића.

– Ово ће бити једна од тема крајем јануара. Крајња одлука је на Народној скупштини. И наравно, мора се дати одређени временски рок за припрему регрутних центара и инфраструктуре. Све ће бити прилагођено савременом животу. Ми не мислимо да враћамо период 90-их или када су старије генерације служиле војни рок. Способни смо то да урадимо. То није хотел, него касарна, али ће бити у складу са савременим животом и животним потребама младих. Наш предлог је да то буде до четири месеца. Ти млади регрути су нова снага државе. Војска је део друштва и државе. Ја сам моју мајку волео и волим је цео живот, али сам више разумео њене напоре када сам био у војсци да одржава нашу кућу. Мало се неке ствари другачије сагледају. То је један вид социјализације. Почнете да добијате ширу слику о целом народу, почињете да је више разумете. Не треба нико да се плаши, не спремамо се ни за какав рат. Спремамо се да чувамо мир и слободу. Ако хоћемо да имамо државу морамо да имамо јаку војску – закључио је Вучевић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept