Početna » КОЛИКО НЕНАМЕНСКИХ ПАРА СЛЕДУЈЕ ИЗ БУЏЕТА СРБИЈЕ СМЕДЕРЕВУ, ПЛАНИ И ПАЛАНЦИ

КОЛИКО НЕНАМЕНСКИХ ПАРА СЛЕДУЈЕ ИЗ БУЏЕТА СРБИЈЕ СМЕДЕРЕВУ, ПЛАНИ И ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар

Закон о буџету Републике Србије за ову годину предвиђа да јединицама локалне самоуправе у целој Србији из државне касе буде уплаћено укупно 33,3 милијарде динара. Реч је о годишњем износу укупног ненаменског трансфера који се распоређује општинама и градовима, па тако рецимо Смедереву по том основу следује 371.947.865 динара. Цифра сама по себи не значи много ако се не стави у однос са неким другим.
Можда се неком учини да је то нешто много пара, када су велике динарске бројке у питању обично се то преводи у народном срцу ближе валуту – то је око 3 милиона и 165 хиљада евра. Да то није тако страшно по државну касу, доказ је у истом документу – Буџету републике Србије за 2023. годину, у коме је за изградњу резервоара у складишту деривата нафте у Смедереву предвиђено 599.700.000, динара илити више од 5 милиона и 100 хиљада евра.

Иначе, у децембру усвојен буџет града Смедерева за 2023. планиран је на износ од тачно 4 милијарде 598 милиона 234 хиљаде и 550 динара. Ненаменска средства из републичког буџета која треба да стигну у Смедерево су око 8 и нешто ситно посто градског.

Многима ће можда упасти у очи да су ненаменска средства из републичког буџета за Смедеревску Паланку предвиђена у износу од 292.954.759 динара, дакле мања од оних која следују Великој Плани, за коју је планирано 307.501.600 динара по том основу, иако Паланка има готово за четвртину више становника од Плане. Разлог за то, помислио би неки, могао би да се налази у чињеници да је Велика Плана према степену развијености јединица локалних самоуправа у трећој групи, коју чини 47 недовољно развијених јединица локалних самоуправа чији је степен развијености у распону од 60% до 80% републичког просека, али и Паланка је ту, тако да… У сваком случају, ту су негде, и по процентима, Паланчанима би требало да буде пренесено из Републике тачно 17 посто њиховог планираног општинског буџета, а у Плани је то 18 и по одсто.

Извор: Подунавље.инфоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept