Početna » KОЛИKО НОВЦА ЛЕЖЕ НА РАЧУН ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИKА? Ево ко од њих има НАЈВИША ПРИМАЊА!

KОЛИKО НОВЦА ЛЕЖЕ НА РАЧУН ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИKА? Ево ко од њих има НАЈВИША ПРИМАЊА!

Ево колике су плате државних чиновника: Саветници примају од 36.718 до 146.085 динара!

од Паланка данас
0 Коментар

Распон плата државних службеника у Србији на извршилачким радним местима у 2023. у највећем броју државних органа креће се од 36.718 до 146.085 динара, објављено је на блогу Службе за управљање кадровима (www.кутак.сук.гов.рс).Kако је наведено, постоји укупно осам платних разреда, а најнижа примања имају они са звањем „млађи референт“ којима се месечно исплаћује од 36.718 до 51. 667 динара.

Највиша примања имају „виши саветници“ и њихове зараде иду од 103.860 до 146.085 динара месечно.

Примања „самосталних саветника“ су месечно од 82.878 до 116.711 динара, док они са звањем „саветник“ добијају од 66.355 до 93.369 динара, а „млађи саветници“ од 53.241 до 74.747 динара.

Месечна примања државних службеника са звањем „сарадник“ крећу се од 49.832 до 70.026 динара, док „млађи сарадници“ примају од 43.275 до 60.847 динара месечно, а „референти“ од 40.652 до 57.175 динара.

Плата у државним органима се састоји од основне плате и од додатака на плату.

Основна плата припада државном службенику који ради пуно радно време и она се израчунава тако што се коефицијент помножи са основицом за обрачун и исплату плата, док су додаци на плату за време проведено у радном односу (минули рад), за рад ноћу, за рад на дан празника који није радни дан, за додатно оптерећење на раду, као и за прековремени рад и за приправност.

Kоефицијенти за зараде су прописани Законом о платама државних службеника и намештеника, а основица се утврђује за сваку буџетску годину законом о буџету Србије.

Kоефицијенти за зараде су прописани Законом о платама државних службеника и намештеника, а основица се утврђује за сваку буџетску годину законом о буџету Србије

Основица је иста за све државне органе, изузев за Пореску управу, Управу Царина, Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, заводе за извршење кривичних санкција, судове, тужилашта, Високи савет судства, Високи савет тужилаштва, Државно правобранилаштво и за Уставни суд, у којима је основица нешто већа.

Поред плате, државни службеници имају и право на накнаду плате док користе годишњи одмор и плаћено одсуство, као и у случају болести или повреде и то у висини од 100 одсто основне плате уколико је у питању професионална болест или повреда на раду.

Они имају право на накнаду плате и док су нераспоређени, привремено удаљени са рада, током породиљског одсуства или одсуства са рада ради неге детета или другог лица.

Државни службеници имају и право на накнаду трошкова и то за трошкове превоза за долазак на рад и одлазак с рада, трошкове службеног путовања у земљи и у иностранству, трошкове селидбе у иностранство, трошкове рада и боравка на терену, трошкове који су изазвани привременим или трајним премештајем у друго место рада.

Такође, државни службеници имају право и на отпремнину.

Посебним колективним уговором за државне органе се могу утврдити и друга права и примања државних службеника према општим прописима о раду као што су право на неплаћено одсуство, солидарну помоћ, јубиларну награду, новогодишњи поклон, колективно осигурање запослених, право на утврђен већи број дана годишњег одмора од прописаног законског минимума који је 20 радних дана, док је максимум од 35 радних дана прописан Посебним колективним уговором, за државне службенике који раде пуно радно време.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept