Početna » КОЛИКО НОВЦА ТРЕБА ЗА ОСНОВЦА?

КОЛИКО НОВЦА ТРЕБА ЗА ОСНОВЦА?

Цена уџбеничког комплета за ниже разреде износи око 7.300 динара, а за више, конкретно за седми разред, цена је негде око 11.800 динара, каже за Тањуг Тамара Бачковић из Завода за уџбенике.

Kада говоримо о средњој школи, ту не можемо да будемо толико прецизни, јер у оквиру гимназије имамо три различита смера, а поред њих и средње стручне школе, у којима сваки смер подразумева другачију комбинацију уџбеника али, у просеку, када говоримо о заједничким уџбеницима за гимназије и стручне школе, цена се креће од 550 до 1.100 динара и то највећи број уџбеника, док један број достиже цену од 1500 и нешто мало преко 1.500 динара“, рекла је Бачковић.Што се тиче школског прибора, цене варирају у зависности од произвођача и квалитета, напоменула је Бачковић. Свеске се, у Заводу за уџбенике, на пример, крећу од 45 до 200 динара.

„Графитне оловке се могу наћи већ по цени од 15 и највише 70 динара. Пернице, опет у зависности од квалитета и произвођача, коштају од 700 динара па навише празне, а пуне од 1.500 до 2.000 динара. Цене ранчева, на пример, крећу се од 2.000 до 7.000 динара„, истакла је Бачковић.

Она је истакла да је Завод за уџбенике Београд јуче почео са испоруком уџбеника за основне школе на подручју Београда, а на основу налога који им је достављен од стране Секретаријата за образовање и дечју заштиту града Београда.

Kако каже, ускоро се очекује и испоруку за средњу школу и додаје да се углавном, за сада све одвија без већих проблема и по утврђеном плану.

Kако се наводи на сајту Министарства просвете, сви уџбеници који су прошли стручну оцену и имају одобрење Министарства до 1. фебруара, уврштени су у Kаталог уџбеника и могу се користити у наредној школској години. Приручници одобрени у складу са Законом о уџбеницима уносе се у Kаталог приручника.

Школе бирају уџбенике из Kаталога уџбеника на период од четири године. У свакој школи наставничко веће доноси одлуку о избору уџбеника на образложени предлог стручних већа за области предмета, односно стручног већа за разредну наставу. У свим одељењима истог разреда у школи, за исти предмет користи се исти уџбеник једног издавача, а цене уџбеника формирају се на тржишту.

Извор: Тањуг

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept