Početna » КОМПАНИЈАМА ЈЕФТИНИЈА СТРУЈА ОД 1. МАЈА: То ће утицати на смањивање инфлације и привлачење инвеститора

КОМПАНИЈАМА ЈЕФТИНИЈА СТРУЈА ОД 1. МАЈА: То ће утицати на смањивање инфлације и привлачење инвеститора

СТРУЈА за компаније у Србији могла би да појефтини од 1. маја, а стручњаци очекују да би могла да буде нижа најмање за 25 одсто. Привреда тренутно плаћа мегават 119,67 евра, па би то значило да ће његова цена пасти на око 90 евра.

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић јуче је рекла да надлежни раде на новој методологији обрачуна цене за комерцијалне потрошаче, која ће се снижавати касније током године, уколико се тренутни тржишни тренд настави.Како за „Новости“ објашњава стручњак за енергетику Жељко Марковић, цена за привреду није регулисана, већ се формира на тржишту.

– Имајући то у виду, као и да је струја појефтинила на берзама, и српској и у Европи, очекује се да садашња цена буде значајно смањена – каже Марковић. – Моја очекивања су да ће се кориговати на доле за најмање 25 одсто, и да ће се кретати око 90 евра по мегавату.

„Електропривреда Србије“ је цену од 119,67 евра по мегавату формирала лане у новембру, на основу препоруке Владе и она важи до 1. маја. Компаније имају закључене уговоре са ЕПС до тог датума, тако да би нови требало да буду са повољнијом ценом. Према речима Небојше Атанацковића, почасног председника Уније послодаваца Србије, снижавање цене струје је изузетно добра вест за привреду.

– Тако ће се смањити трошкови компанија, а тиме ће појефтинити и производи, посебно они у чијој производњи електрична енергија има велики удео – каже Атанацковић за наш лист. – Постоји могућност да то значајно утиче и на ниво инфлације.

Осим тога, како додаје, ниже цене струје ће повећати конкуретност наше понуде ка новим инвестицијама. Он истиче да је Србија и до сада са повољним ценама енергената била конкурентни, а са новим појефтињењем електричне енергије ће бити још више.

Аранжманом са ММФ поскупљење струје предвиђено је да би се одржала покривеност трошкова ЕПС, али, судећи по резултатима ове компаније, то више није проблем. Министарка Ђедовић Хандановић јуче је истакла да је ЕПС постигао историјске финансијске резултате, и да ће добит компаније у претходној години премашити 100 милијарди динара, односно скоро милијарду евра, што се никада до сада није догодило. Она је поново нагласила да ће ЕПС остати државна компанија.

Енергетска криза је почела крајем 2021. године, а на њеном врхунцу августа 2022, електрична енергија је на европским берзама премашила 600 евра по мегавату. Просечна дневна цена струје те године у Србији била 270 евра по мегавату, док су компаније, на основу одлуке Владе, од почетка 2022. до септембра мегават плаћале знатно повољније – 75 евра, а преостала четири месеца до краја године 95 евра. Потом су уследила још три поскупљења за индустрију током прошле године. Пре кризе, струја за привреду коштала је 50 евра по мегавату.

Како за „Новости“ кажу у ЕПС, тржиште се стабилизовало и сада је цена електричне енергије на силазној путањи. Циљ је, како додају, да се нађе методологија којом ће се заштитити и купци и ЕПС од турбуленција на тржишту.

Електрична енергија на референтној берзи за наше тржиште „Худекс“, за други квартал ове године јуче се продавала по цени од 58,94 евра по мегавату, за треће тромесечје по 69,20, а за последњи квартал по 84,63 евра. На српској берзи струје „Сепекс“, јуче је средња цена за дан унапред била испод 70 евра.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept