Početna » ЛОША ВЕСТ: Гориво би од 1. октобра могло да поскупи, до 6 динара по литру

ЛОША ВЕСТ: Гориво би од 1. октобра могло да поскупи, до 6 динара по литру

Почасни председник Уније послодаваца Србије (УПС) Небојша Атанацковић оценио је данас да би у Србији од 1. октобра, од када важе нове више цене акциза на евродизел и бензин, гориво могло да поскупи за нешто мање од шест динара по литру.

„Под условом да цена горива остане ова која је данас, са одлуком Владе Србије да се акцизе од 1. октобра повећају, цена горива на пумпама у Србији  би могла да буде већа, за нешто мање од шест динара, јер на ту акцизу додајте порез на додату вреднос (ПДВ) од 20 одсто. Тако да би дизел који је сада 211 динара треба да кошта између 216 и 217 динара по литри“, казао је он за Танјуг.Атанацковић није могао прецизно да каже како ће се цене горива кретати у наредном периоду, али је нагласио да је извесно да ће цена дизела бити већа, као и бензина, али њега нешто мање.

„У целој Европи је тренд повећања цене дизела јер га нема. Рафинерије у Европи нису довољне да би направиле довољно дизела. Ми имамо рафинерију која то чињенично може, али ће се она вероватно понашати тржишно и да нешто што може да прода скупље тако ће га и продати“, оценио је он.

Атанацковић је објаснио и да је ово повећање акциза на евродизел и бензин од октобра редовно повећање које је требало да се деси још почетком године, потсетивши и да се акцизе нису повећавале претходне две године.

„Ми смо имали период од бар две, али и више година да акцизе нису примењиване у пуном износу, па предпостављам да ће и сада држава одустати од оволиког повећања акциза, додносно да ће их повећати, а онда новом уредбом смањити на неки период“, казао је Атанацковић.

Он је нагласио да и по закону Влада Србије има могућност да акцизу привремено смањи до 20 одсто од њеног износа.

Атанацковић је подсетио и да су акцизе на гориво до марта ове године у Србији биле умањене и тек од тог месеца су оне у пуном износу како је предвиђено.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept