Početna » МАЛИ САОПШТИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: Половином идуће године може се очекивати ново повећање плата и пензија

МАЛИ САОПШТИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: Половином идуће године може се очекивати ново повећање плата и пензија

АКО наставимо да растемо овим темпом и у следећој години, ако будемо радили још више и ако будемо наставили да бележимо добре резултате, већ половином наредне године може се очекивати додатно повећање плата и пензија у нашој земљи, изјавио је данас потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

од Паланка данас
0 Коментар

– Желимо да убрзано дођемо до нивоа плата и пензија које смо обећали, а то је просек од 1.400 евра за плате до краја 2027. године, и 650 евра за просечне пензије и минималну зараду. Није нам жеља само очување стандарда грађана, већ његов даљи раст – рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк.Он је додао да би то наредно повећање уследило након предстојећег јануарског скока плата у јавном сектору од 10 одсто, пензија од 14,8 одсто и минималне зараде од 17,8 одсто, што је рекордно повећање.

– Наредне четири године нема избора, потребна нам је стабилност, хоћемо да радимо – рекао је министар, истичући организацију специјализоване ЕКСПО изложбе 2027. године као највећу развојну шансу Србије у том периоду.

Он је рекао да ће ЕКСПО изложба погурати целу земљу напред, инвестицијама у свим градовима Србије, сређивањем фасада, даљом изградњом путева, развојем канализационе мреже, фабрика за пречишћавање отпадних вода и слично.

– Све је то део ЕКСПА. Већ се граде нови пројекти, попут обилазнице око Крагујевца и саобраћајнице ‘Осмех Војводине’. Очекујемо да ћемо директно од ЕКСПА зарадити милијарду евра. Хоћемо да се 2027. године представимо као победници, а ово су све пројекти који мењају Србију – рекао је Мали, и подсетио да радови на терену увелико теку, како бисмо 2027. годину дочекали потпуно спремни.

Истакао је и да ће за период од 15 година, од 2012. до 2027. године, моћи да се каже да је Србија прво спровела мере тешке фискалне консолидације, а да је потом уследио најбржи раст и да је стигла до организације огромног светског догађаја, који ће допринети даљем напретку и развоју наше земље.

Мали је рекао да треба да будемо задовољни постигнутим економским резултатима током 2023. године, будући да је то већ четврта кризна година у свету, а у којој је Србија остала стабилна, јака и даље расла, док је једна Немачка већ у рецесији.

– Србија ову годину завршава много боље него друге земље. То је прошле недеље рекао и Међународни монетарни фонд. Њихов извештај је више него позитиван и јасно каже да је Србија на добром путу, да смо стабилни, јаки, да смо добро одговорили на кризу – рекао је Мали.

Он је додао да ће ову годину, након раста БДП-а од 3,6 одсто у трећем кварталу, Србија завршити са растом БДП-а од 2,5–2,6 одсто, те да ће први пут бити надмашен износ од 69 милијарди евра БДП-а.

– Растемо и то је важно, јер када растете имате простора за нове инвестиције, раст плата, пензија, минималне зараде – навео је Мали.

Он је образложио да Србија бележи и рекордно ниску незапосленост од девет одсто и рекордну запосленост, будући да ради око 2,36 милиона грађана који, како је нагласио, плаћају порезе и доприносе.

– Србија и даље држи раст и број запослених расте, отварају се фабрике, градимо, радимо. И стране директне инвестиције су опет рекордне у износу од око 4,5 милијарди евра, интересовање инвеститора не јењава – каже министар финансија.

Уз то, додао је, Србија има и рекордних 25 милијарди евра девизних резерви што нам, како је објаснио, омогућава да држимо стабилан курс који даље доприноси смањењу инфлације са којом се успешно боримо.

Министар је истакао и да ће се дефицит буџета ове године кретати између 2,1 и 2,3 одсто, што је мање од првобитно планираних 3,3 одсто.

– Сви ови резултати нам омогућавају да од 1. јануара повећамо плате и пензије и све то на здравим основама – рекао је Мали и додао да Србија у овом тренутку има око пет милијарди евра на рачуну, што је потпора стабилности, уз држање нивоа јавног дуга под контролом на нивоу од 52,1 одсто, док је просек задужености еврозоне 91-92 одсто.

Мали је поручио да ће у децембру, према пројекцијама, просечна плата у Србији износити 830 до 840 евра, да ће просек пензија након јануарског повећања износити 390 евра, а минимална зарада ће први пут премашити 400 евра, док је пре десетак година била тек нешто преко 15.000 динара.

Скок на просек плата од 1.400 евра, 650 евра просечне пензије и 650 евра минималне зараде биће круна нашег рада, закључио је министар Синиша Мали.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept