Početna » МАМЕ С ПРАВОМ НА ПОВРАТ ПДВ-А ОД КУПОВИНЕ ПРВОГ СТАНА

МАМЕ С ПРАВОМ НА ПОВРАТ ПДВ-А ОД КУПОВИНЕ ПРВОГ СТАНА

од Паланка данас
0 Коментар

„Чињеница да је физичко лице остварило право на новчана средства у складу са Законом о финансијској подршци породици са децом не умањује његово право на рефундацију ПДВ по основу куповине првог стана прописано Законом о порезу на додату вредност“, прецизира се у Мишљењу Министарства финансија донетог 8. фебруара 2024. године, објављеног у Билтену министарства.Подсетимо, ПДВ на стан износи 10 одсто на вредност некретнине и плаћа га купац у оквиру купопродајне цене.

Овај порез зарачунава се на нови стан, који до тренутка продаје није био у промету.

То значи да би било који купац уопште имао право на поврат овог пореза, па и маме које су добиле субвенцију од 20 одсто вредности стана по основу рођења детета, неопходно је да је стан у новоградњи и да је купљен од инвеститора-предузећа.

Ако је инвеститор то јест продавац стана у новоградњи физичко лице, он није обвезник пореза на додату вредност, па купац нема право на рефундацију ПДВ.

Поврата нема ни код староградње, јер се ПДВ не плаћа, већ се плаћа други порез – на пренос апсолутних права.

Министарство подсећа да право на рефундацију ПДВ за куповину првог стана има физичко лице ˗ пунолетни држављанин Србије, са пребивалиштем на територији Републике, под условом да од 1. јула 2006. године до дана овере уговора о купопродаји на основу којег стиче први стан није имао у својини, заједничкој својини, односно сусвојини стан на територији Србије.

Услов је, такође, да је уговорена цена стана са ПДВ у потпуности исплаћена продавцу.

„Купац првог стана који испуњава наведене услове остварује рефундацију ПДВ, на основу писменог захтева, који подноси надлежном пореском органу. Надлежни порески орган, по спроведеном поступку контроле испуњености услова за остваривање права на рефундацију ПДВ… доноси решење о рефундацији ПДВ купцу првог стана“, наводи се у Мишљењу министарства.

Подсетимо, према Закону о финансијској подршци породици са децом, право на субвенцију за изградњу, односно куповину првог стана или куће по основу рођења детета може остварити мајка за дете рођено 1. јануара 2022. године и касније, уколико поднесе захтев за субвенцију до дететовог првог рођендана.

Закон прописује и да мајка има пребивалиште на територији Србије, да је држављанин Србије, као и да до тада није имала у својини стан или кућу.

Да би остварила право на субвенцију у износу од 20 одсто вредности куће или стана, а највише 20.000 евра, потребно је да испуњава и одређене финансијске услове, попут онога да месечни приходи ње и партнера не прелазе две просечне плате, што је регулисано посебном уредбом.

Како се рачуна поврат ПДВ

Закон о порезу на додату вредност прописује да се право на рефундацију ПДВ може остварити за стан чија површина за купца првог стана износи до 40 метара квадратних, а за чланове његовог породичног домаћинства до 15 квадрата „по сваком члану који није имао у својини, заједничкој својини, односно сусвојини стан на територији Србије“.

Ако купац првог стана купује стан веће површине, право на рефундацију ПДВ може да оствари до износа који одговара овом ограничењу од 40 квадрата за власника плус 15 квадрата по члану домаћинства.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept