четвртак, јун 20, 2024
Početna » Министарка Грујичић: Апелујем на младе лекаре да прихвате посао у унутрашњости Србије, начин специјализације ће се мењати

Министарка Грујичић: Апелујем на младе лекаре да прихвате посао у унутрашњости Србије, начин специјализације ће се мењати

Истакла је да су у току преговори о изградњи Онкологије 2, која би требало да буде регионални онколошки центар

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка здравства Србије Даница Грујичић поново је данас упутила апел младим лекарима да прихвате посао у унутрашњости земље и најавила да ће се мењати начин специјализације.
Грујичићева је рекла да су приоритет у запошљавању лекари који су радили током најјачих таласа ковида у периоду од годину и по или две. Завршен је период у којем су, према одлуци владе, могли за посао да се пријаве они који су радили током епидемије ковида, током најјачих таласа.

– Дошло је негде 9.000 захтева. Има људи који су радили недељу дана, а има оних који су радили две године. Има и оних којима су после две године рада на одређено морали да прекину радни однос. Значи, морамо и њих позвати. Мислим да тих људи неће бити тако много, али нам треба време, до краја новембра, да сву ту документацију проучимо – навела је министарка и најавила да је у плану да се потпуно промени специјализација опште медицине.

Грујичићева је гостујући на РТС-у најавила да ће бити формиране радне групе како би се скратиле листе чекања за ортопедске операције

– Пре свега мислим на ортопедске операције из простог разлога да се сви ти људи прегледају поново. Морам поново да похвалим начелника ортопедије ВМА који је то урадио, трећину људи је потпуно скинуо са листе јер нема потребе да се оперишу, а остале је оперисао тако да они тренутно немају листу чекања – рекла је Грујичићева и додала да је добра вест што се ВМА враћа у здравствени систем.

– Бањица је добила две нове сале, сад набављају нови трафо, тако да ја очекујем од њих да ће интензивније радити на скидању листе чекања, али ипак мислим да би све те листе требало добро претрести – указала је министарка.

На констатацију да постоји листа чекања и за магнетну резонанцу, Грујичићева је рекла да то није толико дуга листа чекања, али да је проблем за људе из неких места да дођу до магнета и то оних људи који не иду на контроле.

Министарка Грујичић је истакла да су у току преговори о изградњи Онкологије 2, која би требало да буде регионални онколошки центар. Она је захвалила урбанистима у граду на одређивању парцеле где ће се градити и потврдила да се у пројектовање креће до краја године.

Протекле недеље имали смо више тестираних и више позитивних на коронавирус него седам дана раније, али министарка здравља поручује да нема разлога за увођење драстичних мера, иако би било добро да се носе маске у болничким условима.

Од 19.321 тестираних, 3.848 је било позитивних на ковид, а од њих велики број је био без икаквих симптома, преноси јавни сервис.

– Мислим да би требало бити на опрезу. Оним људима који имају хронична обољења, апсолутно саветујем да се вакцинишу, а онима који су здрави да воде рачуна када имају контакт са неким, да проверавају да ли су заражени. Значи, никаква паника, само водити мало рачуна, као и за сваки грип – рекла је Грујичићева.

 

На питање шта ће бити са ковид болницама Батајница и Kрушевац, Грујичићева каже да ће болница из Kрушевца бити предата општој болници у том граду, јер ту нема никаквих имовинско-правних проблема, али када је реч о Батајници, ситуација је другачија, јер земљиште на којем је саграђена није само војно, већ и приватно.

– Ми очекујемо да ће министарство одбране то врло брзо решити. Они су врло вољни да нам предају коначно те болнице, да бисмо могли даље да радимо, да их реконструишемо, да поправимо неке ствари и да заправо приведемо другој намени – продужено болничко лечење, евентуално дијализни центри, палијативна нега – рекла је Грујичићева.24 седам

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept