Početna » МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ СЕ ОГЛАСИЛО О ПОВЕЋАЊУ ШКОЛАРИНА НА ФАКУЛТЕТИМА: Још једном да преиспитају своје одлуке

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ СЕ ОГЛАСИЛО О ПОВЕЋАЊУ ШКОЛАРИНА НА ФАКУЛТЕТИМА: Још једном да преиспитају своје одлуке

Ову препоруку Министарство је упутило на захтев Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) и Студентске конференције академија струковних студија и високих школа

од Паланка данас
0 Коментар


Уважавајући аутономију високошколских установа загарантовану Уставом и Законом о високом образовању, Министарство просвете позвало је високошколске установе, које су донеле или су у поступку доношења одлуке о повећању школарина за самофинансирајуће студенте, да још једном преиспитају оправданост повећања износа школарина за наредну школску годину.Ову препоруку Министарство је упутило на захтев Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) и Студентске конференције академија струковних студија и високих школа (СКАССС), а у складу са својим законским овлашћењима.

У саопштењу Министарства просвете се наводи да поздрављају одговорно опредељење већине високошколских установа у Србији да не повећавају висину школарина за самофинансирајуће, којим показују бригу за положај студената и доприносе повећању обухвата матураната који након завршене средње школе настављају своје школовање на високошколским установа, односно смањењу одустајања студената од студија из материјалних разлога.

„Влада Србије и Министарство препознају важност утврђивања новог модела финансирања високошколских установа за даљи развој високог образовања, побољшање материјалног статуса запослених у високом образовању и додатно унапређење студентског стандарда. Зато је Влада Србије образовала Радну групу за израду нацрта Закона о финансирању високог образовања, коју чине представници свих релевантних институција – надлежних министарстава, високошколских установа, студентских представничких тела, удружења студената и синдиката, са циљем да се током 2024. године, кроз интензивни дијалог, дође до адекватног и компромисног модела финансирања високог образовања које ће осигурати финансијску одрживост високошколских установа“, наводе.

Министарство подсећа да се из буџета Републике Србије опредељује средстава за рад и материјалне трошкове високошколских установа и утврђује квоте за упис студената чије се студије финансирају из буџета. Осим тога, Министарство обезбеђује више од 15.000 студентских стипендија и кредита, а држава ће финансирати велике инфраструктурне пројекте у области високог образовања, као што су Кампус БИО4, зграде Факултета музичких уметности, Факултета ликовне уметности, нови студентски домови у Београду и Нишу.

„Министарство просвете наставиће да разговара са представницима студентских представничких тела и високошколских установа о школаринама у жељи да се пронађу компромисна решења која обезбеђују очување материјалног положаја самофинансирајући студената, али и не угрожавају финансијску одрживост установа“, закључују.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept