Početna » МИНИСТАРСТВУ ПОСЛАТ ЗАХТЕВ ЗА ПРОГЛАШЕЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

МИНИСТАРСТВУ ПОСЛАТ ЗАХТЕВ ЗА ПРОГЛАШЕЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

од Паланка данас
0 Коментар

У Смедереву је потврђено заражавање малим богињама петоро деце и једног одраслог, а за још осморо пацијената чекају се резултати, потврдила је порталу Подунавље.инфо др Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу.
Нико од заражених није био вакцинисан.

Пријављена је, каже директорка, епидемија малих богиња на територији Смедерева Министарству здравља и Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Предочени су сви лабораторијски потврђени случајеви, али и сви за које се сумња да су заражени..

„Важно је да се особе које су биле у контакту са зараженима што пре вакцинишу. Треба проверити и вакцинални статус особа који су пратиоци оболеле деце, чак и особља које ради у болници“, каже докорка Јовановић.

Епидемиолошка служба Завода за јавно здравље Пожаревац спроводи истраживање случајева морбила који су у узорцима из Смедерева потврђени у референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“. Противепидемијске мере предузимају се на целој територији земље.

– У Србији се спроводи пооштрен епидемиолошки надзор над морбилама. То значи да ће се хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке евидентирати невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца према узрасту и спровести њихова вакциниција ММР вакцином. На територији где су потврђени случајеви морбила, потребно је вакцинисати све невакцинисане и непотпуно вакцинисане особе старе од 12 месеци до 18 година. Потребно је вакцинисати и осетљиве контакте оболелих од морбила ММР вакцином што пре, а најкасније у року од 72 сата од контакта – саопштио је у Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Епидемиолози су већ дуже упозоравали да епидемија морбила може да букне сваког часа, и да се изразито брзо прошири, али то, нажалост, није утицало на повећање имунизације најмлађих.

– Ако знамо да може да се развије веома опасна компликација, као што је упала мозга, ја молим родитеље, кад већ имамо нешто што може да спречи појаву морбила да деца приме ту вакцину – каже проф. др Даница Грујичић, министарка здравља. – Све те приче о аутизму, или било каквим поремећајима који настају после вакцине су измишљене. Много је важније да се мајке током трудноће, посебно у првим месецима, на неки начин изолују, да пазе где се крећу и да не долазе у контакт са људима који су инфицирани. Евидентно смо дошли до тога да је стерилитет значајно порастао, заушке праве велики проблем посебно дечацима. ММР вакцина, против морбила, рубеола и заушака, није нешто што ће оштетити ваше дете, него напротив, спречиће да оболи од опасних болести.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept