Početna » МОГЛИ БИСТЕ СKУПО ДА ПЛАТИТЕ БАЦАЊЕ ПЛАЋЕНИХ РАЧУНА: У ризику су и они који ПЛАЋАЈУ ОНЛАЈН, ево зашто

МОГЛИ БИСТЕ СKУПО ДА ПЛАТИТЕ БАЦАЊЕ ПЛАЋЕНИХ РАЧУНА: У ризику су и они који ПЛАЋАЈУ ОНЛАЈН, ево зашто

Све је више грађана који преферирају да своје рачуне плаћају онлајн, без одласка у Пошту и чекања на шалтеру

од Паланка данас
0 Коментар

Иако велики број грађана нема навику да чува плаћене рачуне за комуналије, ипак није добра идеја да их баце у канту чим их плате. Да се не би нашли у ситуацији да неко предузеће покушава да им наплати већ плаћени рачун, потрошачи треба да чувају доказе о уплати барем годину дана.

Сва дуговања за рачуне за комуналне услуге, струју, кабловску телевизију и телефоне застаревају у року од годину дана. Међутим, то не значи да дуг након тог периода не може да буде наплаћен, а принудну наплату потрошач може да избегне једино ако уложи приговор на време.За разлику од нередовних платиша, у непријатну ситуацију могу да дођу и грађани који су све своје обавезе намиривали на време. Тако су 2018. године на адресе око 35.000 Београђана од Инфостана стигле опомене пред утужење због дуговања за комуналије, од којих су нека била стара по читаву деценију, а нека по неколико дана. Ипак, испоставило се да су нека од тих дуговања била лажна, односно редовно намирена, што заправо значи да никаквог дуга није било.

Према Закону о облигационим односима, све комуналне услуге застаревају у року од годину дана. Управо је то период у којем треба чувати све рачуне, па чак и оне плаћене.

То често истичу и адвокати који се баве потрошачким правима.

Они објашњавају да је најбоља заштита чување рачуна или уплатнице, иако свако предузеће има у свом систему евиденцију плаћања.

Наиме, ова евиденција може да “закаже”, да дође до квара или лажирања, па правници сматрају да је “боље спречити него лечити”, односно, у овом случају, чувати доказ о уплати.

Такође, из појединих удружења потрошача саветују кориснике да рачуне, односно доказе о уплати, чувају најмање десет година.

Разлог за оволики период лежи у Закону о облигационим односима, којим се прописује да за застарела потраживања ове врсте, односно дуга за комуналије, не може да се примењује општи рок застарелости од 10 година.

Међутим, правници често истичу да ово није начин да се избегне плаћање рачуна, као и да до застаревања дуга у пракси долази ретко, јер извршитељи дужнике утужују пре рока од годину дана.

А ако се рачуни плаћају преко интернета?

Све је више грађана који преферирају да своје рачуне плаћају онлајн, без одласка у Пошту и чекања на шалтеру.

Представници организација за заштиту потрошача саветују да докази о онлајн уплати треба да се штампају, а потом чувају две године, с обзиром на то да је, по Закону о заштити потошача, управо то период за рекламацију, како робе, тако и грешке приликом плаћања.

Шта када прође годину дана?

Ако неко комунално предузеће пошаље опомену због неплаћеног рачуна који је, поптуно супротно, плаћен, у року који је краћи од годину дана доспећа рачуна, потрошачи могу да одахну уколико су све уредно плаћали и чували. Међутим, проблем може да настане ако нису чували рачуне или ако је опомена стигла након неколико година. Уколико се то деси, па потршачу стигне опомена пред утужење или решење од извршитеља, он треба у року од највише осам дана, да уложи приговор.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept