Početna » ”Мрављи” шверц – феномен који је тешко искоренити

“Мрављи“ шверц – феномен који је тешко искоренити

На помен кријумчарења свима обично на памет падну велики товари неке забрањене или непријављене робе, али царинска пракса показује да је феномен ''мрављег'' шверца далеко изазовнији за контролу јер га је тешко уочити и још теже искоренити.

од Паланка данас
0 Коментар

Посебан изазов представља чињеница да су код “мрављег“ шверца у улози кријумчара заправо лица неоптерећена бременом криминалне прошлости, која преко границе кријумчаре мање количине робе на којој зарађују учесталим преласцима границе.Само у претходних неколико дана, цариници су се сусрели са два таква покушаја који сликовито илуструју феномен о коме је реч.

Тако је 17. октобра 2023. године, на излазу граничног прелаза Бачки Виногради, спречен покушај 63-годишњег Суботичанина да у Мађарску уђе аутомобилом који је био дупке пун непријављених цигарета.

Овај времешни путник је, наиме, искористио све фабричке шупљине свог возила да сакрије 600 паклица цигарета марки “Lucky Strike“, “LM Blue Label“ и “LM Red Label“ чија је укупна вредност процењена на нешто више од 200.000 динара.

Иако је цариницима рекао да нема ништа да пријави, детаљном контролом је потврђено да је бочне странице аутомобила искористио за кријумчарење тако што је испод тапацирунга, са обе стране, сакрио по 300 паклица на чијој је разлици у цени имао намеру да заради. Наиме, тржишна вредност оваквог товара би већ у суседној Мађарској била скоро двоструко већа.

Сличан случај тзв. “мрављег“ шверца откривен је 15. октобра 2023. године и на излазу граничног прелаза Хоргош, приликом редовне контроле једног аутобуса, који је саобраћао на релацији Бугарска-Аустрија.

Цариници су тада, током прегледа унутрашњости аутобуса, иза седишта возача, као и у одељку намењеном за одмор возача, пронашли торбе у којима се налазило преко 200 паклица различитих цигарета, као и 24 боце разних алкохолних пића.

Као власник кријумчарених цигарета “Sobranie“, “LM“, “Karelia“ “Vogue“, “Ome“ и “Rothmans“, али и ракија и вина различитих бугарских робних марки, пријавио се један од возача аутобуса, против кога је покренут прекршајни поступак, док је сва откривена роба задржана.

Фото Управа царина Републике СрбијеPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept