Početna » МУП ОБЈАВИО ДЕТАЉНА УПУТСТВА ШТА РАДИТИ У СЛУЧАЈУ ПОПЛАВА А ШТА НЕ

МУП ОБЈАВИО ДЕТАЉНА УПУТСТВА ШТА РАДИТИ У СЛУЧАЈУ ПОПЛАВА А ШТА НЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Обилне падавине у Србији проузроковале су поплаве, у 50 градова и општина на снази је ванредна ситуација. Због тога је Министарство унутрашњих послова данас издало упутство грађанима како да се понашању у таквим ситуацијама.Будите свесни да су бујичне поплаве могуће, уколико постоји ризик одмах пређите на више спратове куће и не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова. Избегавајте области које су под клизиштима и одронима и не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду, наводи се у упутству МУП-а.

Уколико је евакуација неопходна, стоји даље у упутству, потребно је да грађани узму припремљене нужне ствари, по могућству организовано и да напусте домаћинство и да се склоне на сигурно, као и да сарађују са спасилачким екипама.

Ако живите низводно од брана информишите се који је сигнал за опасност, колико времена вам је потребно да се склоните и која је сигурна граница за склањање у случају њеног рушења.

Преко средства јавног информисања потребно је да грађани прате стање и упозорење од могућих поплава.

МУП саветује уколико грађани имају времена потребно је да обезбеде свој дом, искључе струју на главном прекидачу и све електричне уређаје и

Из МУП-а објашњавају и шта радити, како да се грађани понашају у случају да морају да напусте свој дом.

Не ходајте кроз воду, кретање кроз воду дубине 15 цм може изазвати пад. Уколико морате да ходате кроз воду, ходајте тамо где се не помера и користите штап да би проверили дубину и да ли је тло чврсто.

Апелују на грађане да не улазе возилом у поплављена подручја, као и да не прелазе брзаке и потоке пешице нити колима.

Уколико је могуће, потребно је да се евакуишу домаће животиње или да се пусте из затворених објеката.

МУП додаје да грађани треба да буду припремљени у случају да морају да напусте своје домаћинство, припреме ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима – ако је могуће гумене чизме, флашу са пијаћом водом, топлу гардеробу и батеријске лампе.

Након поплава, саветују из МУП-а потребно је да се слушају извештаји на вестима о водоснабдевању, као и да ли је безбедно да се пије вода.

Апелују да вода може бити под струјним напоном од подземних каблова, као и да буду пажљиви у областима са којих се плавна вода повукла, јер су путеви можда оштећени и опасни.

Вратите се у домове само пошто надлежне службе прогласе да је безбедно. Не користите електричне апарате пре провере. Очистите и дезинфикујте површине, наводи се у упутству МУП-а.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept