Početna » НАЦРТ НОВОГ ЗАКОНА ПРЕДВИЂА И НОВУ СВЕТЛОСНУ СИГНАЛИЗАЦИЈУ НА РАМПАМА И РЕГУЛИШЕ РЕГИСТРАЦИЈУ ОЛДТАЈМЕРА

НАЦРТ НОВОГ ЗАКОНА ПРЕДВИЂА И НОВУ СВЕТЛОСНУ СИГНАЛИЗАЦИЈУ НА РАМПАМА И РЕГУЛИШЕ РЕГИСТРАЦИЈУ ОЛДТАЈМЕРА

од Паланка данас
0 Коментар

Зарад безбедности на пругама мења се и члан 149. Он сада прописује да светлосни саобраћајни знакови којима се најављује приближавање воза прелазу пута преко железничке пруге у истом нивоу дају се наизменичним паљењем два црвена трепћућа светла у облику круга.Измењени члан 149, прописује уместо два црвена, црвено и жуто светло.

– За регулисање саобраћаја на прелазу пута преко железничке пруге у истом нивоу употребљавају се семафори са светлима црвене и жуте боје. Светла морају бити постављена по вертикалној оси, једно испод другог, и то: црвено светло горе, а жуто светло доле, односно по хоризонталној оси, једно поред другог: црвено светло лево, а жуто светло десно – наводи се у тексту Нацрта.

Објашњава се да црвено светло значи забрањен пролаз а жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака, а трепћуће жуто светло – обавеза за све учеснике у саобраћају да се крећу уз повећану опрезност због евентуалног наиласка воза јер семафор којим се најављује приближавање воза није исправан или се не користи.

На семафор се може додати уређај за давање звучних знакова којим се учесници у саобраћају обавештавају о томе да је дат светлосни саобраћајни знак којим се најављује приближавање воза, односно спуштање уређаја за затварање саобраћаја на прелазу пута преко железничке пруге.ˮ

Регистрација олдајмера

Нови документ, коначно ће љубитељима олдајмера омогућити да и њих региструју.

Члану 275, који се бави регистарским таблицама, додаје се тачка 15, која гласи:

– Регистарске таблице за возила од историјског значаја (олдтајмере).

Предвиђено је да Агенција за безбедност саобраћаја обавља послове у вези са утврђивањем статуса, одузимањем статуса и разврставањем возила од историјског значаја, издавањем идентификационе потврде и вођењем евиденције за возила од историјског значаја.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept