Početna » НАСЛЕЂИВАЊЕ АКЦИЈА: ПРОЦЕДУРА И ФИНАНСИЈСКИ АСПЕКТИ

НАСЛЕЂИВАЊЕ АКЦИЈА: ПРОЦЕДУРА И ФИНАНСИЈСКИ АСПЕКТИ

од Паланка данас
0 Коментар

Процес наслеђивања бесплатних акција није увек једноставан, а поступак преноса на наследнике зависи од различитих фактора и претходних оставинских процедура.Банка Поштанска штедионица, иако има релативно једноставну процедуру, захтева пуноважно решење из оставинског поступка, уз додатне обрасце које добијате и попуњавате на шалтеру. Међутим, за оне чији су оставински поступци вођени пре 2010. године, када још није био утврђен пакет акција, ситуација може бити сложенија.

Ранија судско-правна решења често су навела да наследник поседује „сва права по основу потврде о упису у евиденцију носилаца права Агенције за приватизацију Републике Србије“. У таквим случајевима, Банка Поштанска штедионица захтева додатну верификацију од суда, како би се акције конкретизовале и уписале.

Иако Банка већ има те податке из Централног регистра ХоВ, правосудни органи захтевају формално потврђивање. Суд врши допуну постојећих докумената, а истовремено тражи информације од Централног регистра ХоВ. Цена овог поступка, како наводи Други основни суд у Београду за Б&Ф, варира у зависности од вредности накнадно пронађене имовине, и може се кретати од 1.000 до 75.000 динара.

Када је реч о тарифама за поступке овог типа, вероватно ће бити примењена минимална тарифа, с обзиром на вредност акција које се преносе. Накнада банке за извршени пренос четири пакета акција износи укупно 2.320 динара, док висина таксе за сам поступак остаје варијабилна.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept