Početna » ОБАВЕЗАН ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ ЗА СВЕ ЗГРАДЕ. КАЗНА ЗА НЕМАЊЕ ПАСОША 50.000 ДИНАРА

ОБАВЕЗАН ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ ЗА СВЕ ЗГРАДЕ. КАЗНА ЗА НЕМАЊЕ ПАСОША 50.000 ДИНАРА

од Паланка данас
0 Коментар

Нови Закон о планирању и изградњи доноси низ значајних промена и подстицаја за одрживу и зелену градњу у Србији. Једна од кључних новина је увођење сертификата за објекте који се граде по еколошким стандардима, познатих као „зелена градња“.Инвеститори који успешно добију сертификат зелене градње, који ће бити обавезан за све јавне објекте и објекте преко 10.000 квадрата, имаће право на умањење доприноса за уређивање грађевинског земљишта у висини од 10 одсто. Ово ће подстаћи инвеститоре да више пажње посвете еколошким аспектима при планирању и изградњи објеката.

Још једна значајна промена у закону је увођење обавезног енергетског пасоша за све зграде. Енергетски пасош садржи податке о енергетском разреду у који је објекат сврстан по потрошњи енергије. Од најефикаснијих зграда са ознаком А+ које највише штеде енергију за грејање и хлађење, до најнижег разреда Г. Инвеститори ће морати да приложе енергетски пасош како би добили употребну дозволу за објекте које граде. Ово ће допринети бољој енергетској ефикасности и смањењу потрошње енергије у новим зградама.

Такође, новим изменама закона уводи се обавеза да инвеститори обезбеде полису осигурања штете трећим лицима. У случају незгоде или несреће, инвеститор ће бити обавезан да надокнади евентуалну штету. Ово осигурање ће додатно заштитити интересе грађана и јавности.

У циљу подршке електромобилности, новим прописима предвиђено је да резиденцијални и пословни објекти, као и пумпе на ауто-путевима, морају имати одређени број електропуњача. Ово ће омогућити боље услове за коришћење електричних возила и подстаћи одрживији начин транспорта.

Такође, новим изменама закона поставља се обавеза да инвеститори пруже доказе о кретању грађевинског отпада како би се решио проблем дивљих депонија.

Уз унапређење електронског система за издавање грађевинских дозвола, као и додатне функционалности које ће олакшати и убрзати поступке израде и измене планске документације, нови Закон о планирању и изградњи тежи ка унапређењу и модернизацији целокупног процеса грађења у Србији.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept