Početna » ОД 1. ФЕБРУАРА еУПРАВА ДОСТУПНА И ГРАЂАНИМА У ИНОСТРАНСТВУ

ОД 1. ФЕБРУАРА еУПРАВА ДОСТУПНА И ГРАЂАНИМА У ИНОСТРАНСТВУ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и в.д. директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Милан Латиновић потписали су данас у Министарству спољних послова(МСП) Протокол о сарадњи којим се омогућава грађанима Србије који живе и раде ван земље коришћење портала еУправе.

од Паланка данас
0 Коментар

Они ће од 1. фебруара наредне године моћи преко тог портала и портала других државних институција електронски да добију потребна документа, информишу се о порезу на имовину, као и да је плаћају електронским путем.

Дачић је оценио да је то корак напред ка дигитализацији и модернизацији администрације кроз увођење и примену савремених техника и процеса.

„Тиме ми добијамо подршку у употреби информационо-комуникационих ресурса у циљу пружања електронских услуга и коришћења капацитета који већ постоје да би се могли користити у нашим дипломатско-конзуларним представништвима(ДКП). Посредством ДКП омогућићемо грађанима у иностранству одговарајуће услуге, што ће допринети доступности коришћења портала еУправе у иностранству“, истакао је шеф српске дипломатије.

То практично значи, објаснио је, да лица која бораве у иностранству неће више морати да долазе у Србију да би информисали о порезу на имовину.

„Биће им омогућено да преко своји мобилних телефона прате своје пореске обавезе на имовину чији су власници у Србији, електронски ће добијати решења о пореским обавезама на годишњем нивоу, а своје пореске обавезе моћи ће да плаћају електронским путем“, рекао је Дачић.

Такође, лица која бораве у иностранству сада ће моћи електронским путем да добију извод из матичне књиге рођених, извод из матичне књиге венчаних и сва друга документа која се издају.

Родитељ који је у иностранству моћи ће електронским путем да сагласност да се малолетном детету изда пасош у Србији.

„То су само неки од примера који показују значај дигитализације и користи који ће имати грађани у иностранству. Свакако да ћемо морати и треба даље да се осавремењујемо у тој области, али ово је историјски корак јер, на неки начин, изједначујемо права грађана који живе у иностранству са оним у Србији“, закључио је Дачић.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић рекао је да ће споразум два министарства довести до тога да од 1. фебруара наредне године сви наши грађани и држављани који живе у дијаспори врло лако могу да се региструју на порталу електронске управе и користе све услуге које се налазе на порталу еУправе, али и других државних органа.

„Ово значи да ћемо у нашим амбасадама и ДКП широм света омогућити нашим држављанима да, уз помоћ овлашћених лица, региструју свој електронски идентитет на порталу еУправе, али и да активирају мобилну апликацију и користе све услуге еУправе, пре свега на порталу, али и на свим осталим државним порталима“, рекао је Јовановић.

Он је додао да ће моћи ураде све везано за локалне пореске администрације, плаћање пореза на имовину и увере се у стање дуга, захтев за уверење о порезу на имовину.

„Моћи ће да користе систем е-фактура, извод из матичних књига и уверења о држављанству. Моћи ће да изваде уверење о некажњавању МУП-а, да пријаве боравиште странца, да закажу термин за издавање пасоша или личне

карте, па када дођу у Србију да их и изваде и многе друге услуге“, набројао је Јовановић и додао да су све електронске услуге и изводи бесплатни на порталу еУправе.

„Грађани у иностранству су били хендикепирани, нису могли да користе те услуге, а од 1. фебруара то ће моћи. Обећавам да ћемо са наше стране све да урадимо да помогнемо МСП у дигитализацији када је у питању рад у земљи, почев од инфраструктуре државног Дата центра, наше клауд инфраструктуре и других електронских услуга“, поручио је министар телекомуникација.

 Извор: Танјуг

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept