Početna » ОД ДАНАС УПИС У РЕГИСТАР “НЕ ЗОВИ”: Ево како да спречите телефонске позиве и поруке насртљивих трговаца

ОД ДАНАС УПИС У РЕГИСТАР „НЕ ЗОВИ“: Ево како да спречите телефонске позиве и поруке насртљивих трговаца

ПОТРОШАЧИ који не желе да примају позиве трговаца путем телефона и СМС или ММС порука у сврху продаје производа или услуга могу да се упишу у регистар "Не зови" који данас почиње са радом.

од Паланка данас
0 Коментар

Ово је објавило је Министарство трговине истичући да је регистар основан ради заштите права потрошача, а у складу са Законом о заштити права потрошача.– Сви оператери мобилне и фиксне телефоније обавезни су да то омогуће својим корисницима – наводе у Министарству. – Регистар ће се водити при Регулаторном телу за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ, тако да ће провера бројева телефона уписаних у овај регистар бити омогућена на интернет страници РАТЕЛ-а.

КАЗНЕ ЗА КРШЕЊЕ ПРОПИСА

ФОРМИРАЊЕ регистра „Не зови“ обавезује трговце да, пре него позову било који број, провере да ли се он налази на листи оних који не желе да примају позиве у којима се нуде роба или услуге. Прописане су и новчане казне за трговце који позивају грађане чији су бројеви уписани у регистар.

Предвиђено је да упис или испис појединог броја у регистар „Не зови“ може да затражи само корисник телефонског броја, а захтев ће моћи да се поднесе преко апликације, електронским путем или подношењем захтева у пословним просторијама оператора. Потрошач који подноси захтев свом оператору ради уписа телефонског броја у регистар не доставља први пут своје личне податке, јер они већ постоје у бази оператора и прибављени су у тренутку закључења потрошачког уговора.

Образац захтева за упис или испис из регистра “Не зови” може се преузети на сајту Министарства унутрашње и спољне трговине.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept