Početna » ОД ЈАНУАРА ДВА НОВА МОДЕЛА УСКЛАЂИВАЊА ПЕНЗИЈА-КОЛИКО ЋЕ БИТИ ПОВЕЋАЊЕ

ОД ЈАНУАРА ДВА НОВА МОДЕЛА УСКЛАЂИВАЊА ПЕНЗИЈА-КОЛИКО ЋЕ БИТИ ПОВЕЋАЊЕ

Од јануара, уз швајцарску формулу, имаћемо још два модела усклађивања пензија. Такође, важиће нови услови за остваривање права на старосну и превремену старосну пензију. Владимир Станковић из ПИО фонда каже за РТС да ће новим усклађивањем од 1. јануара пензије бити повећане за 12,1 одсто.

од Паланка данас
0 Коментар

Директор Сектора за остваривање права у ПИО фонду Владимир Станковић истиче да услов за старосну пензију за жене до краја ове године јесте 63 године и четири месеца, а да ће већ од следеће године граница бити 63 године и шест месеци.

„Треба напоменути да постоји још један услов за остваривање права на старосну пензију, то је најмање 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота“, рекао је Станковић и објаснио да су за превремену пензију посебни услови.

Додао је да ће за све који аплицирају за пензију до краја године важити услови из ове године, а да ће за захтеве после 1. јануара важити нови услови.

Говорећи о документацији, Станковић је рекао да је пре одласка у пензију потребно позабавити се тиме барем две године пре тренутка одласка и да је потребно отићи у ПИО фонд и проверити какво је стање.

„Обично људи то не раде, али ми најчешће препоручујемо људима да се на време информишу какво је стање да би онда у неком периоду до тог датума када планирају да оду у пензију прикупили неку недостајућу документацију и самим тим евидентирали тај недостајући стаж“, објаснио је Станковић.

Од 2032. изједначени услови за мушкарце и жене

Додао је да ће 2032. бити изједначени услови за пензионисање мушкараца и жена и да ће сви одлазити у пензију са 65 година.

„Без обзира на године живота, уколико је лице радило у дужем временском периоду, може се остварити право на пензију и са 45 година стажа осигурања“, рекао је Владимир Станковић.

Говорећи о моделима усклађивања пензија, Станковић је рекао да ће се пензије по новом моделу исплатити у фебруару и да подразумева три могуће формуле.

„Која ће се формула применити зависи од неких економских показатеља. Оно што је битно, ту се узима у обзир колико је учешће масе средстава за финансирање пензија у бруто домаћем производу и у зависности од тога колико је то учешће зависи и то који ће се модел и формула применити“, навео је Станковић.

Три формуле усклађивања пензија

Објаснио је да постоје три формуле – усклађивање према зарадама, према ценама и комбинација усклађивања према ценама и зарадама.

„То практично значи да уколико је учешће тих пензија у бруто домаћем производу мање од 10 посто, у том случају ће се пензије усклађивати према променама просечних зарада, у проценту промене просечних зарада, што ће се десити у јануару 2023. године. Уколико је то учешће у размаку од 10 до 10,5, онда ће се усклађивање вршити у комбинацији процента зарада и цена, а уколико буде 10,5 и више, онда ће се према ценама усклађивати“, објаснио је Станковић.

Додао је да ће се пензије, применом првог модела, повећати за 12,1 одсто, а да ће ново усклађивање по једном од модела уследити у јануару 2024. године.

РТС

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept