Početna » ОДГОВОРИ НА НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА О ПОРОДИЧНОЈ ПЕНЗИЈИ: Решите НЕДОУМИЦЕ које имате, из ПИО фонда СВЕ ПОЈАСНИЛИ!

ОДГОВОРИ НА НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА О ПОРОДИЧНОЈ ПЕНЗИЈИ: Решите НЕДОУМИЦЕ које имате, из ПИО фонда СВЕ ПОЈАСНИЛИ!

Најчешћа питања о породичној пензији

од Паланка данас
0 Коментар

На сајту ПИО фонда налазе се одговори на најчешћа питања о породичној пензији:

ПИТАЊЕ: Kада два или више лица прима породичну пензију по смрти корисника, како се исплаћује једнократна помоћ Фонда ПИО?ОДГОВОР: Уколико је по смрти корисника једним решењем признато право на исплату породичне пензије, без обзира на број корисника којима је признато право тим решењем (мајка и једно или више деце, само деца, или само удова и др.) исплаћује се једна помоћ. Уколико је по смрти корисника донето више решења за кориснике породичне пензије (посебно решење за удову и посебно решење за разведену, посебна решења за децу из два брака, посебно решење за удову и посебно решење за родитеље и др), пензија у исплати је дељива, па се и помоћ у пуном износу исплаћује за свако решење посебно, односно за сваку дељиву исплату посебно.

ПИТАЊЕ: Супруг ми је преминуо пре две године. Има укупно 31 годину стажа. Неколико година пре смрти регистровао је радњу која није радила и коју није ођавио. Имам ћерку која иде у редовну школу. Интересује ме да ли она има право на породичну пензију свога оца и која је процедура око тога.

ОДГОВОР: Ваша ћерка може да оствари право на породичну пензију и користи ово право све време док је на школовању, а најдуже до навршене 26. године живота. Породична пензија се обрачунава на основу периода за које су плаћени доприноси, а Пореска управа ће свакако обрачунати износ задужења, независно од права из пензијског и инвалидског осигурања.

ПИТАЊЕ: Да ли после смрти пензионера право на наслеђивање пензије има више лица, на пример незапослено лице, у овом случају супруг и син који је студент?

ОДГОВОР: После смрти пензионера право на породичну пензију могу остварити чланови породице који испуњавају законске услове за то. Супруг, односно удовац, може остварити право само ако има минимум прописане године живота у тренутку смрти супруге, а то је од 2017. године 58 година живота и више. Исплата породичне пензије за супруга условљена је чињеницом да се налази ван осигурања, што важи и за остале чланове породице који испуњавају остале законске услове. Што се тиче деце, у конкретном случају сина студента, он може да оствари право на породичну пензију све док студира, али најдуже до своје двадесет шесте године. Уколико је прекидао школовање због одслужења војног рока, право на породичну пензију се може продужити и после 26. године, под условом да се школује, за онолико колико је трајало одслужење војног рока.

ПИТАЊЕ: Супруг ми је преминуо и ја сам наследила његову пензију. Имам три године радног стажа па ме интересује да ли може овај стаж да се повеже, тј. да се дода на породичну пензију како би се она увећала неки проценат.

ОДГОВОР: Нема законске могућности да се радни стаж супружника сабира и на тај начин оствари право на повољнији износ породичне пензије. Сваки осигураник је радио за себе и по том основу се може или не може остварити било које право из ПИО, у овом случају право на породичну пензију. Сабирање стажа супружника није познат институт у нашем законодавству.

ПИТАЊЕ: Да ли дете које је корисник породичне пензије и налази се на школовању у иностранству, а није навршило 26 година живота, и даље може остваривати право на породичну пензију у Србији?

ОДГОВОР: Дете има право да прима породичну пензију за све време школовања, при чему се узима у обзир и школовање у иностранству. Дете је у обавези да достави потврду школе, односно факултета који похађа у иностранству, која мора да буде преведена и оверена од стране судског тумача.

ПИТАЊЕ: Планирам да упишем мастер студије након завршетка факултета, па ме занима да ли имам право на породичну пензију и за време мастер студија?

ОДГОВОР: Дете које је корисник породичне пензије има право да прима пензију за све време школовања, а најкасније до 26. године живота уколико похађа високошколску установу, дакле и за време постдипломских студија (мастер, докторских, специјалистичких). Уколико упишете мастер Ви ћете и даље примати породичну пензију, а потребно је да, као и до сада, надлежној филијали ПИО доставите школску потврду која представља доказ о статусу студента на факултету који похађате.

ПИТАЊЕ: Да ли могу остварити право на породичну пензију уколико упишем приватни факултет?

ОДГОВОР: Можете да остварите право на породичну пензију и као студент приватног факултета, под условом да је Министарство просвете акредитовало факултет и да Ви испуњавате услов по годинама живота.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept