Početna » ОСТАЛО ВАМ ЈЕ ЈОШ 15 ДАНА ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗАХТЕВ ЗА ПЕНЗИЈУ: Ово је веома важно за ЖЕНЕ, од 1. јануара нова промена

ОСТАЛО ВАМ ЈЕ ЈОШ 15 ДАНА ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗАХТЕВ ЗА ПЕНЗИЈУ: Ово је веома важно за ЖЕНЕ, од 1. јануара нова промена

У Србији је на крају прошле године било укупно 1.651.890 пензионера

од Паланка данас
0 Коментар

Одлазак у пензију се сваке године продужава било да су у питању старосне или превремене пензије. Kада је реч о женама, оне ће од 2024. моћи да постану пензионерке са 63 године и осам месеци живота, односно са 60 – ако то желе раније да учине.Другим речима, старосна граница за одлазак у пензију се помера за два месеца у односу на текућу годину. Уколико испуњавате ове старосне услове, остало је још 15 дана да поднесете захтев за пензионисање, који мора бити достављен до краја децембра. Главни услов је притом минимум 15 година „стажа осигурања“, наводи се на страници ПИО фонда.

Два месеца је просечни временски период за који старосна граница женама помера сваке године. Закон о пензијском и инвалидском осигурању који то прописује измењен је 2014. године. Kоначно изједначавање овог критеријума за мушкарце и жене очекује се 2032. године, када ће се у пензију ићи са 65 лета. То право ће моћи да остваре са навршених 45 година стажа осигурања.

У Србији је на крају прошле године било укупно 1.651.890 пензионера. Од почетка 2023. године у Србији се пензионисало око 5.000 корисника, од којих око 1.250 жена.

Одлазак у превремену пензију у 2024.

Ова категорија подразумева да би жене требало да имате 40 година стажа и 60 живота од 1. јануара 2024. године како бисте постали корисник пензионог фонда.

Важно је напоменути да се притом пензија трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 процента.

Примера ради, ако би вам старосна пензија, са пуним радним стажом, била око 30.000 динара, а одлучите да се превремено пензионишете три године раније, онда би вам месечнбио мањи за око 3.700 динара.

Дакле, сваки месец ранијег одласка у пензију значи смањење износа примања за одређени број процената.

Висина пензије у 2024.

Ако је 2024. година време да се пензионишете, закачиће вас знатно повећање пензија. Kако је најављено, пензије ће бити увећане за 21 одсто. Министар финансија Синиша Мали је најавио да ће од 1. јануара просечна пензија бити 390 евра, а до краја године од 430 до 450 евра.

Према најновијим подацима ПИО Фонда, на пример, просечна пензија је у октобру ове године била 39.874 динара. Навећа примања имали су пензионери у престоници, односно у општини Саврски венац, а најмања у општинама Жабари и Мало Црниће.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept