Početna » ОТПОЧЕЛА ТЕНДЕРСКА ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НАДЗОРА ЗА ИЗГРАДЊУ: Брза пруга Београд – Ниш биће готова до краја 2028.

ОТПОЧЕЛА ТЕНДЕРСКА ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НАДЗОРА ЗА ИЗГРАДЊУ: Брза пруга Београд – Ниш биће готова до краја 2028.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је објављен претходни позив заинтересованим странама за вршење надзора над градњом брзе пруге Београд - Ниш, чиме је отпочела тендерска процедура за избор надзора за изградњу те пруге дужине 230 километара.

од Паланка данас
0 Коментар

Како се наводи у саопштењу МГСИ, Весић је казао да ће изградња те пруге почети 2025. године.

Према његовим речима, радиће се три деонице и у мају ће бити расписана претквалификација за извођаче за другу и трећу деоницу, а за прву деоницу најкасније у новембру.


– Изградња пруге од Београда до Ниша трајаће три и по године, јер за разлику од брзе пруге према Суботици, где смо потпуно затворили саобраћај, овде се саобраћај неће затварати већ ће се радити у прозорима, односно у условима периодичних обустава саобраћаја. Не можемо да затворимо пругу према Нишу, јер би то зауставило комплетан железнички саобраћај целе јужне Европе према средњој Европи – навео је Весић.

Нагласио је да ће пруга бити готова до краја 2028. године и да ће се возом од Београда до Ниша стизати за сто минута.

– У међувремену, већ радимо пругу Ниш – Брестовац, 23 километара. Остаје нам 135 километара до границе са Северном Македонијом и 50 километара кроз ту државу како бисмо повезали Ниш и Скопље – рекао је Весић.

Министар је подсетио да је, када је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис недавно био у Београду, на предлог председника Србије Александра Вучића и Грчка ушла у овај пројекат брзе пруге.

Весић је рекао да Грчка сада реконструише пругу од Атине до Солуна, а да ће радити и део до Солуна до Идоменија, дужине 76 километара.

– То значи да остаје само да се заврши део од Скопља до Идоменија, а пошто ће Мађари до 2026. године завршити свој део пруге од Будимпеште до српско-мађарске границе, то значи да ћемо имати 1.512 километара пруге између Будимпеште и Атине кроз Суботицу, Нови Сад, Београд, Ниш, Скопље и Солун – рекао је Весић.

Он је навео и да је урађено 76 километара брзе пруге између Београда и Новог Сада, а да су у току радови на изградњи 108 километара брзе пруге између Новог Сада и Суботице што ће, како каже бити завршено до краја јула, те да ће од 15. септембра почети тестирање које би требало да траје до три месеца.

– Очекујемо да између 1. и 15. децембра крене први воз између Београда и Суботице, а путовање између та два града брзим возом трајаће сат и 10 минута – рекао је министар

Весић је казао и да ће брза пруга између Будимпеште и Атине потпуно променити начин живота људи у Србији, Мађарској, Северној Македонији и Грчкој јер ће то бити излаз овог дела Европе према средњој Европи.

Истакао је и значај изградње и реконструкције железничке мреже и навео да у Србији од 1976, када је завршена пруга Београд – Бар, до 2012. није изграђен ниједан километар нове пруге, а да је од 2012. до данас изграђено 134, 7 километара нових пруга.

Како је додао, од 1976. до 2012. године реконструисан је 31 километар пруга, док је од 2012. до 2023. реконструисано 754, 9 километара постојећих пруга.

Министар је рекао и да се интензивно ради на увођењу заједничког тага за путовање између Србије и Грчке што би, како каже требало да буде пуштено до јуна.

Подсетио је да већ функционише интегрисан таг са Северном Македонијом, а да се о томе преговара са Црном Гором, Хрватском, Босном и Херцеговином и Италијом.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept