Početna » ОТВОРЕН ПРОКОП Савремена станична зграда на више од 6.000 квадрата; ЗАПОЧЕТА ПРЕ ПОЛА ВЕКА

ОТВОРЕН ПРОКОП Савремена станична зграда на више од 6.000 квадрата; ЗАПОЧЕТА ПРЕ ПОЛА ВЕКА

Нова зграда железничке станице у Прокопу, која је данас отворена, простире се на укупној бруто површини од 6.250 квадратних метара, има 100 места за паркирање и заустављање возила на горњем нивоу комплекса, 12 покретних степеница и 10 лифтова, 13 комерцијалних садржаја.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Градња железничке станице у Прокопу почела је пре пола века, а Одлуком Владе Србије 2020. године тај пројекат проглашен је пројектом од државног значаја и његова реализација поверена је компанији „Релвеј Сити”.
Прва фаза је завршена изградњом станичне зграде главне железничке станице Београд Центар на Прокопу, која се отвара пре уговором дефинисаних рокова – за 14 уместо за 21 месец.

Објекат станичне зграде се свечано отвара и пушта у рад на Дан ослобођења Београда, осам месеци од најаве да ће на тај дан и бити отворен.

Станична зграда је приземна, постављена централно у односу на целокупан комплекс на Прокопу – „Хајд Парк Сити”, а у реализацију пројекта је уложено више од 20 милиона евра.

Зграда је висока 26 метара, дужина кровне конструкције подужно износи 80 метара а попречно 63 метра, а у зграду је уграђено више од 700 тона челика и 23 километра челичних профила, наводи фирма ПСП Фарман Београд која је градила станичну зграду.

Нова зграда ће имати 13 комерцијалних садржаја на више од 1.020 метара квадратних: ресторан, кафе, здрава исхрана, пекара, киосци, апотека, банка, мењачница, рент-а-кар, инфо пулт Туристичке Организације Београда, амбуланта, канцеларија МУП-а, билетарнице и просторије које користе железничка предузећа Инфраструктура Железница Србије, Србија Воз и Београдчвор.

Објекат је климатизован, биће вентилиран и грејан најсавременијим уређајима и системима са могућношћу даљинске контроле рада.

Западно од станичне зграде се планира и објекат надземне гараже са 568 места за паркирање, уз могућност проширења капацитета за додатних 96 места.

Дуж ободне интерне саобраћајнице комплекса планира се изградња 262 паркинг места на отвореном, а слободне површине између објеката су осмишљене као озелењени парк.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept