Početna » ПАД КУПОВНЕ МОЋИ По џепу највише ударили млечни производи, месо, струја…

ПАД КУПОВНЕ МОЋИ По џепу највише ударили млечни производи, месо, струја…

Куповна моћ грађана Србије у трећем кварталу је била слабија него у другом, пошто је за покривање просечне потрошачке корпе у трећем кварталу било потребно 1,18 просечних зарада, а у другом кварталу 1,16, објавио је Републички завод за статистику.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Када је реч о минималној потрошачкој корпи, за њено покривање је и у трећем и у другом тромесечју било неопходно издвојити 0,61 просечних зарада.У поређењу са истим кварталом претходне године, однос зараде без пореза и доприноса и просечне потрошачке корпе указује на раст куповне моћи, пошто је у трећем кварталу прошле године за покриће просечне потрошачке корпе било неопходно 1,19 просечних зарада.

Однос минималне потрошачке корпе и зараде непромењен је у односу на исти период претходне године.

Посматрано по градовима, у трећем кварталу 2023. године, куповну моћ изнад републичког просека имали су Београд, Нови Сад и Ниш, док је Крагујевац на нивоу националног просека. У осталим градовима, који се статистички прате, просечне зараде покривале су минималну, али не и просечну потрошачку корпу домаћинстава.

Након прва три квартала 2023. године, просечан међугодишњи раст потрошачких цена износио је 13,9 одсто, објавио је Републички завод за статистику.

И у трећем кварталу, као и у првој половини године, на раст цена највише су утицали млечни производи, поврће, месо, струја, хлеб, житарице и огрев.

У анализи „Трендови, III квартал 2023” наводи се да је међугодишњи раст цене хране у прва три квартала 2023. од 22,3 одсто био највише одређен растом цена млечних производа за 33,9 одсто. То јест растом цена јогурта, воћног јогурта, са додатком житарица, кефира и слично, свежег сира свих врста и пуномасног млека, учествујући у укупној структури раста цена са 12,4 одсто.

Иако је међугодишњи раст цене поврћа, од 32,6 одсто, постепено успорио у поређењу са првом половином 2023. године, и даље је највише био одређен ценом црног лука, кромпира, нарочито црвеног, паприке, шаргарепе и парадајза, који чине језгро раста цена поврћа у прва три квартала 2023., док је једини дефлаторан утицај имала цена белог лука.

Када је реч о међугодишњем расту цене меса у прва три квартала 2023. од 16,2 одсто, она је највише била одређена растом цене свињског меса без костију, сланине, говеђег и јунећег меса без костију и кобасица од свињског, говеђег и мешаног меса, са укупним учешћем у структури годишње стопе раста цене меса у прва три квартала 2023. од 41,6 одсто.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept