Početna » ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА ДЕО ПИЛОТ ПРОЈЕКТА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ “СВАКО ДЕТЕ ИМА ПРАВО ДА ОДРАСТА ЗДРАВО”

ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА ДЕО ПИЛОТ ПРОЈЕКТА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ „СВАКО ДЕТЕ ИМА ПРАВО ДА ОДРАСТА ЗДРАВО“

од Паланка данас
0 Коментар
Данас је у Дому Народне скупштине представљен Пилот пројекат Министарства просвете, Министарства здравља и Министарства спорта „Свако дете има право да одраста здраво“ који се реализује почев од школске 2023/2024. године.Паланачка гимназија је једна од 22 одабране средње школе у Србији у којима ће се заједно са још 73 основне школе реализовати овај Пилот пројекат. У 172 одељења основних и у 22 одељења средњих школа одвијаће се додатни часови физичког и здравственог васпитања, а о успешности Пилот пројекта разматраће се након систематских прегледа у свим школама које су обухваћене Пилот пројектом.
Истраживање Института за јавно здравље „Батут“ из 2019. показало је да је свако осмо дете у Србији гојазно, да је свако пето дете предгојазно, а да је свако треће прекомерно ухрањено, што доводи до здравствених проблема.
Представник и координатор испред Паланачке гимназије Владимир Ђурђевић, наставник физичког и здравственог васпитања присуствовао је представљању.

Министарка здравља Даница Грујичић навела је да је ресорно министарство одредило домове здравља према територијалној надлежности да организују тимове, који ће се састојати од педијатра, лекара спортске медицине и медицинске сестре, а који ће спроводити систематске прегледе у свим школама које су обухваћене пилот пројектом.

Истраживање Института за јавно здравље „Батут“ из 2019. године показало је да је свако осмо дете у Србији гојазно, да је свако пето предгојазно, а да је свако треће прекомерно ухрањено. То све доводи до озбиљних здравствених проблема, ситуација није сјајна, нагласила је она.

Министар спорта Зоран Гајић истакао је да ће министарство на чијем је челу третирати спорт као целину која се састоји из три дела, где је први и основни део физичко васпитање, како у млађем, тако и у старијем школском узрасту.

Свесни смо чињенице да сви спортски резултати потичу од првог корака, а то је физичко васпитање које се остварује у настави у основним и средњим школама, као и ваннаставним активностима, нагласио је он.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић је указао на то да је у самом називу пројекта јасно да је усмерен деци и да има за циљ да унапреди васпитање, те да на тај начин обезбеди боље услове деци да одрастају здравије.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept