Početna » ПАЛАНЧАНИН ДРАГОЉУБ ЈАНОЈЛИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ УНС-а ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

ПАЛАНЧАНИН ДРАГОЉУБ ЈАНОЈЛИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ УНС-а ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

Ненад Ристић, новинар, уредник, писац, путописац, документариста и Драгољуб Јанојлић, новинар у пензији, вишегодишњи члан УНС-а добитници су овогодишње награде УНС-а за животно дело.

Због Ненада Ристића Трећи дневник је постао гледан, а улице су се празниле да би се видело шта ће то Неша да стави у дневник. Милионски аудиторијум гледао је и Београдску хронику када је он био уредник.

„Многи новинари са задовољством и великим еланом радили су Београдску хронику, а многи су постали познати јер их је Неша научио како да извештавају, како се праве занимљиве рубрике, како досадног саговорника учинити занимљивим, зашто председник Градског комитета не мора да буде прва вест”, навела је Љиљана Јовановић, новинарка РТС-а у предлогу за награду.

Драгољуб Јанојлић, новинар у пензији, вишегодишњи члан УНС-а, више од две деценије бавио се нацистичким и заробљеничким логорима и књижевним, музичким и ликовним стваралаштвом у њима током Другог светског рата.

У „Политици Експрес“, франкфуртским „Вестима“, црногорском листу ДАН, крагујевачком дневном листу ЛИД, паланачкој „Нашој комуни“ и „Паланачким варошким новинама“ објавио више од 50 фељтона.

Пре других дошао је до података о постојању логора ОВК у Албанији. Писао је о „жутој кући“ и стравичним злочинима у њој.

Награда „Димитрије Давидовић“, за уређивачки подухват додељена је Радоману Кањевцу, главном и одговорном уреднику Другог програма Радио Београда.

Својим знањем и креативношћу, низом нових емисија, програмских акција, концерата, књижевних и дискографских издања, са екипом својих сарадника, успео да оствари изузетно висок ниво квалитета овог програма и постигне да Радио Београд 2, у једном таблоидизараном времену, буде симбол очувања трајних вредности, својеврсни бастион одбране културе и уметности и, по многим параметрима, јединствени медиј на нашем укупном медијском простору.

Милеви Малешић, директорки и главној и одговорној уредници Телевизије „Форум“ из Пријепоља додељена је Специјална награда „Жика М. Јовановић“, за допринос историји штампе и новинарства. Награда јој је додељена за документарни филм „90 година новинарства у Пријепољу, којим је на савршено професионалан начин, занатски умешно, отргла од заборава историју новинарства у Пријепољу, Милешевском срезу, па и Санџаку.

Златна повеља УНС-а додељена је Драгослави Драгани Пескаревић, за дугогодишњи рад и допринос развоју новинарства, као и афирмацији новинарске организације ветерана. Драгана Пескаревић, новинарством се бави од 1960. године. Радила је у „Београдској недељи“, потом у листу „Новости из Југославије“, у „Практичној жени“, где је остала до краја свог радног века.

Награде ће бити уручене на Дан УНС-а, у среду 21. децембра у 13 сати у Прес центру УНС-а. Том приликом биће уручена и УНС-ова награда за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез „Александар Тијанић“ новинару Вуку Цвијићу.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept