Početna » ПАЛАНЧАНКА БРАНКА АЛЕКСИЋ: ИМАМ ШЕСТОРО ДЕЦЕ, ТО НИЈЕ БАУК КАКО НЕКИ МИСЛЕ, НАПРОТИВ

ПАЛАНЧАНКА БРАНКА АЛЕКСИЋ: ИМАМ ШЕСТОРО ДЕЦЕ, ТО НИЈЕ БАУК КАКО НЕКИ МИСЛЕ, НАПРОТИВ

од Паланка данас
0 Коментар

Паланчанка Бранка Алексић је мајка шесторо деце, најстарије има 24 године, а најмлађе осам и  када би могла да понови свој живот, урадила би исто, без размишљања, поготово данас, када вишечлане породице имају помоћ и државе и своје локалне заједнице.„Неки децу планирају, неки не. Из мог искуства могу да кажем да је много боље имати више деце него једно, јер деца временом одрастају и свако дете вуче оно друго по реду. Није то неки баук како људи мисле, и зато и имају једно или двоје деце“, каже Бранка.

Бранка се за наш портал присећа времена када је њено прво дете дошло на свет. Није било помоћи никакве ни из једне државне институције. И не спори, било је нешто теже одгајати првенца. А онда је дошло и друго дете.

„Прво дете је теже одгајати, свако следеће је много лакше, јер стекнеш и рутину и онда је са сваким наредним све једноставније и лакше. Кад сам родила прво дете, нисмо имали опције као што сада родитељи, а посебно мајке имају. Ја тада од Општине нисам добила ниста, а данас је сасвим друга ситуације“, каже Бранка.

У њено време, наставља причу, није било олакшица, у то доба није било припремљених пакета мера, а данас су бесплатни вртићи за свако треће и наредно дете, бесплатни уџбеници и много тога још.

„За разлику од мог времена, када сам први пут постала мајка, сада је родитељима много лакше, имају помоћ коју Општина даје за прво, друго, треће, четврто дете, вртићи су сређени много лепше изгледају него када су моја деца била у њима, сада имају бесплатне књиге и свашта још од погодиности које локална управа пружа, као што је на пример помоћ и подршка за талентовану децу“, истакла је Бранка.

И опет понавља: „Много је лакше сад него пре 20 година, када сам ја родила прво дете“.

На питање да ли су кућне финансије разлог због којих се родитељи не одлучују да имају више од једног или евентуално двоје деце, Бранка категорички тврди да нису.

„Финансије нису разлог да се не роди више деце. Свако следеће дете после првог наследи гардеробу и играчке, родитељ нема потребе да се плаши, увек можеш да нађеш додатни посао да тој деци приуштиш оно што им је потребно, а већ сам рекла да имаш много веће погодности него раније“, завршила је своју причу Бранка Алексић из Смедеревске Паланке.

СП медија


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept