Početna » ПЕНЗИОНЕРИМА ДО САДА ИСПЛАЋЕНО по 72.900 ДИНАРА Ево како је распоређена ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

ПЕНЗИОНЕРИМА ДО САДА ИСПЛАЋЕНО по 72.900 ДИНАРА Ево како је распоређена ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

Пензионерима у Србији се уназад неколико година редовно исплаћује једнократна новчана помоћ и од 2016. године сви пензионери су на име помоћи добили по 72.900 динара, изјавио је директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Реља Огњеновић.

од Паланка данас
0 Коментар

Он је за новогодишњи број „Гласа осигураника“, гласила Фонда ПИО, рекао да се за пензионерске картице пријавило 1,1 милион пензионера, од којих су скоро сви преузели своје картице или су у поступку преузимања, а попусте им обезбеђује више од 800 фирми, предузетника и установа.
Према његовим речима Фонд ПИО успешно послује, што се најбоље види из података о наплати доприноса за пензијско инвалидско осигурање, што је основни извор средстава за овај фонд.

„Упркос смањењу стопе доприноса за ПИО са 25 на 24 процента од 1. јануара 2023, приходи од доприноса повећани су у првих 11 месеци, у односу на исти период претходне године за 10,4 одсто. Изражено бројкама то значи да је у односу на исти период 2022, ове године наплаћено 62,6 милијарди изворних прихода више“, рекао је Огњеновић.

Додао је да је захваљујући томе Фонд ПИО био финансијски спреман за ванредно усклађивање пензија од 1. октобра и да су средства за ту повишицу обезбеђена из остварених доприноса, па није било повећања учешћа дотација државе.

„То сматрам великим успехом, нарочито ако узмемо у обзир да су 2012. године дотације државе износиле више од 48 одсто, а сада смо учешће трансфера из буџета свели на 19 одсто колико је оно износило за период јануар-новембар 2023. иако су била два усклађивања пензија и исплата новчане помоћи пензионерима“, оценио је он.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept