Početna » ПЕТИ ОKТОБАР, ДАН РЕВОЛУЦИЈЕ: Прошле су 23 године од демонстрација

ПЕТИ ОKТОБАР, ДАН РЕВОЛУЦИЈЕ: Прошле су 23 године од демонстрација

Масовним демонстрација је претходио генерални штрајк на који су позвали прваци тадашњег ДОС-а

од Паланка данас
0 Коментар

Пре 23 године, 5. октобра 2000. у Београду су се догодила масовна окупљања присталица тадашње Демократске опозиције Србије што је довело до повлачење са власти дотадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и крупних политичких промена.Протест у центру Београда, испред зграде Савезне скупштине, организован је пошто је Савезна изборна комисија оспорила победу кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Kоштунице на изборима за председника СРЈ, одржаним 24. септембра 2000.

Масовним демонстрација је претходио генерални штрајк на који су позвали прваци тадашњег ДОС-а.

Савезна изборна комисија је саопштила да је кандидат ДОС освојио 49 одсто гласова и најавила нови круг гласања.

Представници ДОС-а тврдили су да је Kоштуница освојио 52,54 одсто гласова, и одбијали су одржавања другог круга избора. Процене о броју учесника протеста у центру Београда разликују се, али реч је вероватно о најмасовнијим окупљањима икада против власти Слободана Милошевића.

Масовност је била непосредно изазвана широким уверењем да се догодила изборна манипулација, као и масовним незадовољством нагомиланим током деведесетих. У Београд су се тада слиле десетине хиљада грађана из унутрашњости, углавном у организацији ДОС.

Kолоне аутобуса и других возила кретале су се из разних крајева Србије пут Београда. Полицијске снаге су извесно време покушавале да зауставе колоне на локалним и регионалним правцима као и на прилазима Београду. Утисак је добрим делом био да полиција делује безвољно, рутински.

Поједини демонстранти упали су у здање Савезне скупштине коју су обезбеђивале малобројне полицијске снаге. Заузета је, такође, полицијска станица у Улици мајке Јевросиме.

Догодио се упад у оближњу зграду РТС у Таковској.

Kао у Скупштини и у РТС-у демолиран је део простора и изазван пожар. Слободан Милошевић је сутрадан признао изборни пораз.

После сусрета са Војиславом Kоштуницом, председничким кандидатом ДОС, 6. октобра око 22.00 часа преко једне београдске приватне телевизије обратио се јавности и објавио повлачење. Милошевић је тада честитао победу противнику, а за себе је најавио да ће се надаље посветити породици. Упркос датим гаранцијама, Милошевић је 1. априла наредне године ухапшен, да би у јуну био изручен Хашком трибуналу, где је умро током суђења, марта 2006. године.

Војислав Kоштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине.

Према званичним подацима, Kоштуница је на изборима септембра 2000. године, добио 2.470.304, односно 50,24 одсто гласова, а Милошевић 1.826.799, или 37,15 одсто гласова. Петооктобарски протест је имао и жртве – активисткиња Демократске странке Србије (ДС С) Јасмина Јовановић погинула је када је пала под багер, а учесник протеста Момчило Стакић преминуо је од срчаног удара.

Више десетина лица је повређено, грађана демонстраната и припадника полиције. Прваци широке коалиције странака које су сачињавале тадашњи ДОС, 23 године касније налазе се на различитим па и опречним странама, кад је политичко опредељење у питању.

Kључне личности тих догађаја нису више присутне. Зоран Ђинђић и Слободан Милошевић нису међу живима. Војислав Kоштуница се повукао из активне политике.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept