Početna » ПЕТЉА У ОБЛИКУ ДЕТЕЛИНЕ, НОВИ МОСТ 1.300 METARA Овако изгледа нова деоница аутопута у Србији (ВИДЕО)

ПЕТЉА У ОБЛИКУ ДЕТЕЛИНЕ, НОВИ МОСТ 1.300 METARA Овако изгледа нова деоница аутопута у Србији (ВИДЕО)

од Паланка данас
0 Коментар

У суботу се отвара ауто-пут Рума – Шабац, најзначајнија инфраструктурна инвестиција која спаја Срем и Мачву и уједно је најкраћа саобраћајна веза између Новог Сада и Београда са овим делом западне Србије и Републиком Српском. Деоницу чини ауто-пут кроз сремску равницу и нови мост на Сави код Шапца.До сада је 600.000 становника са обе стране Саве спајао магистрални пут и сталне гужве, убудуће ће се новом трасом од Руме до Шапца стизати за 15 минута.

Почетак у Срему, нова петља у облику детелине и укрштање са постојећим ауто путем Е-70, наплатна рампа и 22 километра савремене саобраћајнице. Са бржим протоком и људи и роба у Руми, уз наставак привредног и туристичког, очекују и демографски просперитет.

– Стопа незапослености у Руми је испод пет одсто, ми немамо више незапослених, из тог разлога долазиће људи из других крајева Србије овде да живе и да раде. Ми у Руми имамо бесплатан вртић, бесплатне уџбенике за наше основце, имамо многе бенефите што се тиче социјалног живота у Руми – истиче председница општине Александра Ћирић.

Олакшање очекују и у селима кроз које дневно прође и до 20.000 возила. Уместо кроз насеља камиони ће ићи кроз атаре Јарка, Хртковаца, Платичева и Кленка. Излаз и укључење на ауто-пут је уз бочну рампу на петљи код Хртковаца.

Само у насип за ауто-пут утрошено је два и по милиона метара кубних материјала, а на траси је уграђено 130.000 кубних метара бетона и 300.000 тона асфалта. Челична заштитна ограда дуга је 116 километра. Завршница ауто-пута уз наплатну рампу и најзахтевнији део пројекта – нови мост преко Саве код Шапца дуг 1.300 метра.

– Сама најава изградње ауто-пута довела је до велике продаје земљишта, 117 хектара је продато у индустријској зони, 32 инвеститора нова зидају своје фабрике, неки су завршили и примили нове раднике, али оно што је најважније, интересовање са доласком ауто-пута је још веће и ми се надамо да ће у наредном периоду оних 400 хектара које имамо да понудимо инвеститорима бити заузето и да ће Шабац постати чвориште Западне Србије што се тиче индустрије и привредног развоја читаве Србије – рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Индустријске зоне Руме и Шапца су спојене, са завршетком брзе саобраћајнице кроз Мачву и Подриње наредне године и до Лознице и границе на Дрини стизаће се знатно брже.РТС

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept