Početna » ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА ПОЗИВИ ЗА ПРОГРАМЕ ЗАПОШЉАВАЊА ЗА ФИРМЕ И НЕЗАПОСЛЕНЕ

ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА ПОЗИВИ ЗА ПРОГРАМЕ ЗАПОШЉАВАЊА ЗА ФИРМЕ И НЕЗАПОСЛЕНЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Национална служба за запошљавање (НСЗ) ће почетком фебруара расписати нови циклус јавних позива за послодавце и незапослене, изјавио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и додао да ће буџет НСЗ за помоћ запошљавању износити око 6,8 милијарди динара плус 900 милиона колико се очекује од локалних самоуправа.
„Ово је новац који је намењен стимулацијама фирмама, односно приватном сектору и теже запошљивим категоријама незапослених. У програме обука, запошљавања и самозапошљавања би требало да буде укључено између 20.000 и 30.000 људи“, рекао је он за Танјуг.

Навео је и да је програм Моја прва плата, чији је трећи циклус недавно завршен, био највише усмерен ка приватном сектору, будући да је око 90 одсто младих, који су почетком године почели са стручним оспособљавањем, завршило управо у приватном сектору.

Према његовим речима са стручним оспособљавањем је ових дана кренуло око 9.500 младих, од чега је око 75 одсто са завршеном средњом школом, а остали са факултетском дипломом.

Мартиновић је навео да су према најновијим подацима и у трећем кварталу настављени позитивни трендови када је о запошљавању реч, па је и тада забележена двоцифрена стопа незапослености од 8,9 одсто.

“ И остала кретања су повољна, па је стопа запослености износила 50,8 одсто, регистрованих незапослених је било 427.000, што је за 10,2 одсто мање него лане“, рекао је Мартиновић.

Навео је и да је лане уз посредовање НСЗ запослено 198.000 људи са евиденције незапослених, а уз финансијску помоћ НСЗ и локалних самоуправа у програме запошљавања је укључено око 27.000 људи.

Када је реч о броју људи који су лане остали без посла, истакао је да је један од бројчаних показатеља остајања без посла број пријављених за новчану накнаду.

Лане се према његовим речима за новчану накнаду пријавило око 59.000 људи а право на ову новчану помоћ сваког месеца је имало око 30.000 људи, што значи да остали нису могли да остваре право на новчану накнаду за незапослене.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept