Početna » ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈИХ СУ ТО 18 ПРЕКРШАЈА ЗБОГ КОЈИХ ВАМ ПОЛИЦИЈА МОЖЕ ОДУЗЕТИ ВОЗИЛО

ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈИХ СУ ТО 18 ПРЕКРШАЈА ЗБОГ КОЈИХ ВАМ ПОЛИЦИЈА МОЖЕ ОДУЗЕТИ ВОЗИЛО

Закон о безбедности саобраћаја на путевима коначно ће претрпети измене јер је урађен Нацрт измена, а судећи по тексту овај документ ће унети многе новине и биће ригорозне за возаче. Оно у чему су стручњаци били најгласнији пре писања Нацрта, се и обистинило, а то је да ће се, ако он буде усвојен, одузимати возила, за сада привремено, а како за Телеграф.рс каже Дамир Окановић, директор Kомитета за безбедност саобраћаја, то би се чинило за више од 18 прекршаја.

од Паланка данас
0 Коментар

Нацртом се, наиме, када је реч о одузимању возила, мења члан 295 Закона.

У старом се наводи да „полицијски службеник може у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, ради документовања и доказивања прекршаја и других деликта, привремено, а најдуже 24 сата, од учиниоца прекршаја, односно другог деликта, одузети исправу подобну за доказивање противправног понашања.
Одузету исправу из става 1. овог члана територијално надлежна организациона јединица Министарства унутрашњих послова, након истека рока из става 2. овог члана, без одлагања доставља правном, односно физичком лицу од кога је одузета исправа по прописима који важе за лично достављање.“

Измењени члан 295 уместо исправе, прописује одузимање предмета, односно возила, од возача који је у последње две године осуђиван за теже прекршаје.

– Полицијски службеник ће у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, од учиниоца тежег прекршаја из области безбедности јавног саобраћаја на путевима, који је у последње две године правноснажно осуђиван за теже прекршаје из ове области, привремено одузети предмет који је био употребљен за извршење тог прекршаја – наводи се у Нацрту а затим додаје:

– Полицијски службеник може у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, привремено, од учиниоца прекршаја одузети предмет подобан за доказивање противправног понашања. Трошкове настале у вези са чувањем привремено одузетог предмета сноси лице од кога је предмет одузет.

По тексту Нацрта, привремено одузимање предмета може трајати до окончања поступка пред надлежним судом, а одузети предмет из става 2. овог члана територијално надлежна организациона јединица министарства надлежног за унутрашње послове, након истека рока од 24 часа, без одлагања доставља правном, односно физичком лицу од кога је предмет одузет, осим ако законом није другачије одређено.ˮ.

Окановић каже да постоји више од 18 прекршаја због којих би возила могла да се одузимају, а он је ту листу поједноставио возачима на 18.

Ово је списак због којих би возачи могли да остану без четвороточкаша.

1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила

2. Одбијање алкотестирања или дрогатестирања

3. Прекорачење брзине за више од 80 км/ч ван насеља

4. Прекорачење брзине за више од 70 км/ч у насељу

5. Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони „30“

6. Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја

7. Превоз детета млађег од 12 година на месту возача

8. Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)

9. Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута

10. Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије

11. Вожња без положене иједне возачке категорије

12. Вожња током мере забране управљања возилом

13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена

14. Вожња за време привременог искључења из саобраћаја

15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу

16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу

17. Претицање колоне под пратњом

18. Непропуштање возила под пратњом
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept