Početna » ПОКРИВА ЛИ ЗАРАДА ТРОШКОВЕ ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ Минимална 52.000 динара, а просечна достигла шестоцифрен износ

ПОКРИВА ЛИ ЗАРАДА ТРОШКОВЕ ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ Минимална 52.000 динара, а просечна достигла шестоцифрен износ

Куповна моћ мерена односом просечне и минималне потрошачке и просечне нето зараде, у јулу ове године била је мања у односу на јун, објавило је на свом сајту Министарство унутрашње и спољне трговине.

од Паланка данас
0 Коментар

Наведено је и да је просечна корпа за тај месец готово достигла износ од 100.000 динара јер је за њу било потребно 99.996,45 динара, док је минимална потрошачка корпа износила 52.062,53 динара.Просечна потрошачка корпа била је за седам динара мања него у јуну, док је за минималну корпу било потребно 93 динара мање него у јуну.

Из Министарства су навели да је просечна јулска бруто зарада износила 115.664 динара, а нето зарада 83.781 динар и да је за покриће просечне потрошачке корпе у јулу било потребно 1,19 просечних зарада, а за покриће минималне корпе 0,62 просечне зараде. Нето зараде изнад републичког просека у јулу су регистроване у Београду и Новом Саду, док је зарада испод републичког просека забележена у 13 градова.

Посматрано по градовима, у јулу ове године су куповну моћ изнад републичког просека имали Београд и Нови Сад. У осталим градовима који се статистички прате просечна месечна нето зарада била је довољна за покривање трошкова минималне потрошачке корпе, али не и за покривање просечне потрошачке корпе.

У два највећа града у земљи, Београду и Новом Саду, статистика је регистровала натпросечну нето зараду. Тако је у Београду тог месеца просечна зарада била је 106.824 динара и за 23.043 динара је надмашила просек зарада у републици. У Новом Саду је просечна зарада тог месеца била 98.219 динара, односно 14.438 динара више од зараде на републичком нивоу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept