Početna » ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ МОЖЕ ДА НАСЛЕДИ И ВАНБРАЧНИ ПАРТНЕР: Ево који УСЛОВИ морају у том случају да буду ИСПУЊЕНИ!

ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ МОЖЕ ДА НАСЛЕДИ И ВАНБРАЧНИ ПАРТНЕР: Ево који УСЛОВИ морају у том случају да буду ИСПУЊЕНИ!

И родитељ (отац и мајка, очух и маћеха и усвојиоци) може наследити пензију

од Паланка данас
0 Коментар

У случају да пензионер који прима старосну или инвалидску пензију премине, чланови његове породице могу наследити пензију, али ако испуне одређене критеријуме. И ту су кључне две чињенице.

Прва је да право на породичну пензију постоји ако је преминули испунио услове за пензију или има најмање пет година стажа осигурања. И друга, ако је узрок смрти повреда на раду или професионална болест, чланови породице стичу право на пензију без обзира на дужину стажа осигурања умрлог.Најпре, чланови породице који подносе захтев треба да испуне услове који се односе на навршене године живота у време подношења захтева и у време смрти умрлог. У одређеним околностима утврђују се и чињенице постојања неспособности за самосталан живот и рад, као и издржавања од стране умрлог, а за децу је од значаја и чињеница школовања. Но, кренимо редом.

Право на пензију имају и брачни и ванбрачни партнер

Право на породичну пензију могу остварити и супружник али ванбрачни партнер и то само ако су брак, односно ванбрачна заједница живота трајали најмање три године. Такође, ако са умрлим осигураником, односно корисником права има заједничко дете, и то ако испуњава законом прописане услове. Постојање ванбрачне заједнице утврђује се у ванпарничном поступку, објаснили су то „Блиц Бизнису“ у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

Брачни, односно ванбрачни партнер право на породичну пензију остварује уз услов да је до смрти осигураника удовица навршила 53, а удовац 58 година живота.

Право може остварити и ако је до смрти супружника или у року од једне године од дана смрти постао потпуно неспособан за рад, или право може да користи уз дете које користи право на породичну пензију, а према коме обавља родитељску дужност.

Удовица, односно удовац који у току трајања права према том основу постане потпуно неспособан за рад, задржава право на породичну пензију док постоји та неспособност.

Удовица која је у тренутку смрти супруга навршила 45 година живота, моћи ће право на породичну пензију да оствари када наврши 53 године живота. Уколико се право користи уз децу, по навршењу наведених година живота право се трајно задржава.

Из ПИО фонда наводе да право на породичну пензију, под истим условима, може остварити и супружник из разведеног брака и ванбрачни партнер после престанка заједнице живота ванбрачних партнера, ако им је судском пресудом утврђено право на издржавање.

Деца право на пензију имају до 15. године

Деца стичу право на породичну пензију и она им припада до 15 година живота, без обзира на то да ли се школују. Ако похађају средњу школу, онда до 20 година, а до навршених 26 година живота, ако студирају.

Детету коме је школовање прекинуто због болести, породична пензија припада и за време болести, као и изнад година живота прописаних у случају школовања, али највише за онолико времена колико је због болести изгубило од школовања. Детету коме је школовање прекинуто због служења војног рока, породична пензија припада и за време служења војног рока, а најдуже до навршене 27. године живота.

Такође, дете има право на породичну пензију док траје неспособност за самосталан живот и рад, настала до 15. године живота, док траје неспособност за самосталан живот и рад, настала после 15. године живота, а пре смрти осигураника, под условом да га је осигураник издржавао до своје смрти.

Инвалидно дете стиче право на породичну пензију и после престанка запослења, односно обављања самосталне делатности.

И родитељ има право на породичну пензију

И родитељ (отац и мајка, очух и маћеха и усвојиоци) може наследити пензију.

Ако је корисник права издржавао родитеља до своје смрти, онстиче право на породичну пензију ако је навршио 65 (мушкарац), односно 60 (жена) година живота или постао потпуно неспособан за рад.

Износ породичне пензије

Износ породичне пензије се одређује у проценту од пензије која припада, односно која би припадала умрлом у моменту смрти, и то: за једног члана 70 одсто, за два члана 80 одсто, за три члана 90 одсто, за четири и више чланова 100 одсто.

Деци без оба родитеља припада, поред породичне пензије по једном родитељу, и породична пензија по другом родитељу, као једна пензија чији износ не може прећи највиши износ пензије одређен законом.

Може се наследити и инострана пензија

Да, могуће је наследити и инострану пензију, али о томе се не одлучује у нашој земљи.

– Ако је умрли осигураник, односно корисник права радио и у иностранству, укључујући и бивше југословенске републике, о праву на породичну пензију по основу иностраног стажа одлучује се по прописима те државе, истакли су у ПИО фонду.

Espreso


Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept