Početna » ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА У ПРОСВЕТИ У СЕПТЕМБРУ, ПОВЕЋАЊЕ И ЗА ЗДРАВСТВО И ЗА ЈАВНИ СЕКТОР

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА У ПРОСВЕТИ У СЕПТЕМБРУ, ПОВЕЋАЊЕ И ЗА ЗДРАВСТВО И ЗА ЈАВНИ СЕКТОР

Држава је најавила повећање плата за око 600.000 запослених у јавном сектору као део нових мера помоћи. Међутим, неће сви добити повишицу у септембру, већ ће неки морати сачекати до јануара наредне године.

од Паланка данас
0 Коментар

Председник Александар Вучић је најавио да ће просветни радници, медицинске сестре и студенти добити повећање плата за 5,5 одсто већ од 1. септембра. Такође, специјализанти ће добити значајно повећање плата. План је да од Нове године, а можда и раније, сви запослени у јавном сектору добију повећање плата.Први на списку за исплату су запослени у просвети, који ће имати два повећања плата – у јануару и септембру. У просвети ће веће плате добити укупно 143.867 запослених, са укупним повећањем од 15,5 одсто. Прво повећање од 5,5 одсто очекује их од 1. септембра, а друго повећање од 10 одсто од 1. децембра. Просечна плата у просвети тренутно износи 74.000 динара, а са најављеним повећањем ће бити 88.000 динара.

укупно повећање од по 15,5 одсто, а повишице ће ићи из два пута:

  • Од 1. септембра 2023. године 5,5 одсто,
  • Од 1. децембра 2023. године додатних 10 одсто.

Запослени у здравству такође ће имати два повећања, док ће остали запослени у јавном сектору очекивати повећање плата у јануару. Запослени у здравству, укључујући медицинске сестре, техничаре и неговатеље, такође ће добити повећање плата од 1. септембра и 1. децембра. Остали запослени у здравству могу очекивати повећање плата од јануара 2024. године.

На исти начин као у просвети предвиђено је и повећане плата у здравству, али не свима. На листи за две повишице, у септембру и јануару су медицинске сестре и техничари у здравству, као и неговатељице у социјалном сектору. Њима следује:

  • од 1. септембра 2023. године 5,5 одсто,
  • од 1. децембра 2023. године додатних 10 одсто.

Сви остали запослени у здравству треба да очекују повишицу од јануара 2024. мада се размишља и о томе да се и социјалном сектору да повишица у септембру.

– За лекаре и за цео други јавни сектор: војску, полицију, администрацију… верујемо да ћемо имати снаге за повећање од око 11 одсто, али да то сачекамо још. Можда ако нам буде последњи и претпоследњи квартал у грађевини бољи, успемо и са нешто снажнијим повећањима – истакао је Вучић.

Остатак јавног сектора, укључујући војску, полицију и администрацију, такође може очекивати повећање плата, иако нису прецизирани тачни износи.

Укупан број запослених у јавном сектору у Србији прошле године износио је 609.630, према подацима Републичког завода за статистику.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept