Početna » ПОВЕЋАВАЈУ СЕ КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ НАСИЛНИХ УЧЕНИКА

ПОВЕЋАВАЈУ СЕ КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ НАСИЛНИХ УЧЕНИКА

од Паланка данас
0 Коментар

Повећање минималне казне за родитеље насилних ученика са 30.000 на 40.000 динара једна је од новости које доносе измене Закона о основама система образовања и васпитања. Ова промена има за циљ постављање јаснијих и строжих мера против насиља у школама, као и већу одговорност за родитеље чија деца прекрше законе који штите права других ученика и очување школског окружења.
Закон је ушао у скупштинску процедуру, али још није познато када ће посланици о њему гласати.

Новина је и повећање минималне казне са 5.000 на 10.000 динара уколико родитељ прекрши члан закона који регулише одговорност родитеља.

То се односи на упис детета у предшколско и у основну школу, обавезу редовног похађања наставе, али и да родитељ правда изостанке ученика, да на позив школе узме активно учешће у свим облицима васпитног рада са учеником и друго.

Повећање се односи на минималне казне, док максималне у оба случаја могу бити до 100.000 динара и то се није мењало.

Повећање новчане казне примењује се у случају када дете прекрши чланове закона који дефинишу забрану насиља и злостављања, као и забрану понашања које вређа углед, част и достојанство. Ово је важан корак ка јачој превенцији и санкционисању насиља у школама.

Надаље, измене закона уводе бројчано оцењивање владања од другог разреда основне школе, уместо од шестог разреда како је било раније. Владање ће се оцењивати током првог и другог полугодишта, чиме се жели постићи већа транспарентност и прецизност у евалуацији ученичког понашања.

Предложене измене такође предвиђају могућност појачаног васпитног рада са ученицима који су насилни или испољавају проблематично понашање ван школе. Ово ће омогућити адекватнију подршку и рехабилитацију ученика који се суочавају са потешкоћама у понашању.

Важно је напоменути да ученик против кога се води дисциплински поступак неће моћи да се испише из школе док се поступак не оконча. Ово ће спречити покушаје избегавања одговорности за прекршаје.

Такође, школе ће бити у обавези да доставе наставни материјал ученицима који су удаљени са наставе како би се обезбедио континуитет у њиховом образовању.

Еуронеwс СрбијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept