Početna » ПРИЈАВЕ ЗА ПЛАЋАЊЕ ЕКО ТАКСЕ ДО 31. ЈУЛА. КО ЈЕ У ОБАВЕЗИ ДА ЈЕ ПЛАТИ?

ПРИЈАВЕ ЗА ПЛАЋАЊЕ ЕКО ТАКСЕ ДО 31. ЈУЛА. КО ЈЕ У ОБАВЕЗИ ДА ЈЕ ПЛАТИ?

Привредници имају још неколико дана до 31. јула, када истиче рок за подношење пријава за плаћање еко таксе. У зависности од негативног утицаја који предузеће има на животну средину, као и од врсте делатности, биће одређена и висина таксе.

од Паланка данас
0 Коментар

Kритеријум за одређивање утицаја на животну средину је претежна делатност предузећа која је регистрована у Агенцији за привредне регистре. Такође, на висину таксе утицаће и то да ли фирма по класификацији спада у мало, средње или велико предузеће, или је реч о предузетнику.Ако се ваша делатност сматра малим загађивачем платићете 5.000 динара годишње, уколико сте микро правно лице. Даље износ расте са величином фирме. Мале фирме платиће 50.000 динара, средња предузећа 125.000 динара, а велика правна лица 500.000 динара.

За непоштовање ове законске обавезе предвиђене су новчане казне од 10.000 до два милиона динара. Надлежни органи пре наплате казне шаљу подсетник и упозорење привреднику да измири своју законску обавезу.

Према речима пореских саветника, Уредба која дефинише накнаду за заштиту и унапређење животне средине није предвидела ситуацију привременог прекида обављања делатности за предузетника.

„То значи да такса за заштиту и унапређење животне средине мора да се плати и у години у којој је предузетник започео прекид делатности, као и у наредној години. Разлог је тај што се накнада плаћа према критеријумима из Уредбе, али одређује се и према приходу из претходне године, тачније накнада не сме бити већа од 0,4 одсто прихода оствареног у претходној години“, објашњава пореска саветница Гордана Аритоновић.

У пореску пријаву уноси се приход остварен у претходној години. Тако предузетник који је у овој години започео привремени прекид обављања делатности тек за две године може да престане да плаћа накнаду за заштиту и унапређење животне средине.

Уредба о плаћању еко таксе почела је да се примењује од децембра 2019. године. Рок за подношење пријаве је 31. јул за сваку годину за коју се пријављује такса.

Пријаву за еко таксу не подносе корисници буџетских средстава, стамбене зграде, организације обавезног социјалног осигурања, цркве и верске заједнице, као ни лица која остварују приходе од делатности које нису разврстане у Уредби о утицају на животну средину.

Удружења неће плаћати еко таксу?
Према речима Милене Амон из Удружења Заштитник привредника и предузетника Србије, позитивно је то што се нацртом измена закона о накнадама предвиђа укидање еко таксе за удружења, што је у складу са претходно издатим мишљењем министарства екологије. Иначе, прошле године ово удружење је поднело захтев Уставном суду да се ова такса која нема наменски карактер укине, међутим захтев је одбијен.

“У више наврата тражили смо њено суспендовање, или да се редефинише по јасним критеријумима и да јој се да наменски карактер. Међутим, захтев је одбијен, али би за удружења ова накнада требало да буде укинута”, каже Амон.

Подношење пријаве
За подношење пријаве потребно је да се попуни Образац 1, који може да се поднесе и онлине, путем портала Локалне пореске администрације (ЛПА). Уколико се не подноси онлине пријава на обрасцу је потребно унети податке правног лица или предузетника, а затим означити степен негативног утицаја на животну средину према класификацији наведеној у Прилогу Уредбе, и означити величину правног лица према прописима које уређује Закон о рачуноводству.

Ако правно лице, предузетник или удружење има више пословних јединица на истој општини, подноси само једну пријаву. Међутим, уколико има регистровано више пословних јединица на различитим општинама, у поље ’Јединице локалне самоуправе на чијој територији обавља претежну делатност’ уписују се све општине на којима се послује, а у свим општинама се предаје пријава и на свакој се уписује укупно остварен приход у претходној години. Управе јавних прихода донеће решење по којем ће се вршити плаћање, и то само на оним општинама на којима се остварује приход.

И за ослобађање од плаћања еко таксе потребно је извадити потврду у локалној самоуправи.

Извор бизнис.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept