Početna » ПРОСЕЧАН РАЧУН ДОМАЋИНСТВИМА СКАЧЕ ЗА ОКО 1.500 ДИНАРА Од 1. новембра гас поскупљује 10 одсто

ПРОСЕЧАН РАЧУН ДОМАЋИНСТВИМА СКАЧЕ ЗА ОКО 1.500 ДИНАРА Од 1. новембра гас поскупљује 10 одсто

Од 1. новембра ће, као што је и било најављено, природни гас бити скупљи за 10 одсто.

Одлуку о томе донела је Агенција за енергетику Републике Србије, која је дала сагласност на одлуке органа управљања 31 јавног снабдевача о новим ценама природног гаса за јавно снабдевање.Просечна цена природног гаса за оне који имају право на јавно снабдевање од новембра ће бити 4,54 динара по киловат-часу без пореза и такси, односно 5,02 динара с обрачунатим порезима и таксама.

Уз ово поскупљење просечан рачун за утрошени природни гас биће за око 1.500 динара виши од садашњег, а да би нова цена могла да се примењује, грађани о томе морају бити обавештени месец дана пре него што она ступи на снагу.

Треба рећи и да садашња цена киловат-часа важи од маја, када је природни гас последњи пут поскупео. Сада важећа цена киловат-часа, коју наплаћује ЈП „Србијагас”, који је и најповољнији дистрибутер у Србији, износи 4,16 динара, без пореза на додату вредност. Уз повећање од 10 одсто и цену киловат-часа од 4,54 динара, просечан рачун за гас, што значи потрошњу од око 3.100 киловат-часова, биће са око 14.500 динара увећано на око 16.500 динара.

Наиме, на цену киловат-часа коју наплаћују дистрибутери ваља додати још неколико ставки које утичу на крајњу износ на рачуну – дистрибутерска разлика, корекциони фактор, који није увек исти и по правилу је виши зими, порез на додату вредност, који за природни гас износи 10 одсто… Такође, треба рећи да, као и до сада, неће сви индивидуални потрошачи гаса плаћати исту цену за потрошњу овог енергента. Наиме, цена киловат-часа се разликује од дистрибутера до дистрибутера, а има их више од 30, па се самим тим разликују и рачуни. То значи да ће због разлике у цени киловат-часа неки потрошачи просечну месечну потрошњу плаћати више, а неки нешто мало мање, а да су у најбољој позицији потрошачи чији је дистрибутер ЈП „Србијагас” који нуди најповољнију цену.

ДневникYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept