Početna » “ПРОТЕРАНЕ” ХЕЛАНKЕ, ТРЕНЕРKЕ, БЕРМУДЕ… KAKO ВАМ ИЗГЛЕДАЈУ НОВА ПРАВИЛА ОБЛАЧЕЊА У БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

„ПРОТЕРАНЕ“ ХЕЛАНKЕ, ТРЕНЕРKЕ, БЕРМУДЕ… KAKO ВАМ ИЗГЛЕДАЈУ НОВА ПРАВИЛА ОБЛАЧЕЊА У БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Према речима директора школе, дешавало се да професор пошаље дете кући због недоличног одевања

од Паланка данас
0 Коментар

Од 1. септембра у Тринаестој београдској гимназији је забрањено неприкладно одевање ученика, које подразумева ношење бретела, кратких панталона, тренерки, капуљача… Плакат на ком је јасно дефинисано шта је све неприхватљиво носити у школи проширио се друштвеним мрежама „брзином муње“. Реакције су различите – неки су подржали ову одлуку, а неки је осуђују.Иако су се до пре само неколико деценија у школама носиле униформе, данас је, једном тинејџеру, готово немогуће да замисли да буде обучен идентично као сви. Због тога су кратке мајице, сукње, бермуде…, врло чест призор у школама. Али ова београдска школа ће томе стати на пут.

„Молимо вас да поведете рачуна о забранама које се односе на облачење: забрањене су кратке панталоне и бермуде, тренерке, мајице са бретелама, капуљаче, кратке мајице које откривају стомак и хеланке. У случају да ученик или ученица дођу у школу непристојно одевени, биће опоменути. После две опомене биће умањена оцена из владања“, пише у обавештењу Тринаесте гимназије на Бановом брду, уз које је истакнут и плакат са јасним обележјем одевних предмета који не спадају у пристојно одевање.

На питање када су одлучили да уведу кодекс облачења, директор Тринаесте београдске гимназије Бојан Вучковић је одговорио:

„Да вам кажем кодекс понашања ученика у школи постоји одувек, правила понашања су таква да морају бити ученици пристојно одевени. Е сад, то се временом мења, постоје разне моде прихватљиве или не, у складу са тим ти кодекси облачења изађу на површину, па се онда колектив умеша и позову се и родитељи. Ми смо сада изазвани нечим, непосредним, да то баш сада урадимо“.

Открива да више од 60 одсто ученика носи тренерку у школу, што је, према његовом мишљењу, неприкладно за ову установу.

„Тренерке су масовна појава, више од 60 одсто ученика је тако долазило, а тренерка је за тренирање и за боравак код куће. Почело је да смета, видели смо продор културе, навијачке, или подсећа на криминогену средину. Асоцијација за те дуксеве са капуљачама су криминалци у акцији и зашто би неко у школи стваљао капуљачу? Заиста су нам сметале највише тренерке, да не знамо где смо, рекли бисмо да смо у спортском центру“, истакао је.

Битна је подршка родитеља

Према речима директора школе, дешавало се да професор пошаље дете кући због недоличног одевања, али веома ретко.

„Ми смо сматрали што се тиче наше школе, да пошаљемо поруку родитељима и деци да се облаче како треба, то није ништа страшно нити диктаторски. Ми ћемо питати савет родитеља и парламент да се ублажи то мало, па када је топлије време да дозволимо бермуде. Kада је великла врућина зашто да не. Има разних модела, неке бермуде изгледају као да су за купање и то долази до колена, а знамо тачно шта су бермуде, укусне кратке панталоне испод колена. Бесмислено је да меримо која је дужина, али нисмо нехумани, ако буде велика врућина допустићемо“, наглашава саговорник.

Вучковић каже да је у целом овом процесу подршка родитеља веома важна.

„Ако нас родитељи не подрже, ни деца, ми немамо никакве шансе и веома је важно да деца знају за другачији начин облачења, а не онај у којем се седи увече испред зграде. На пример, поцепане фармерице су мода која можемо да истолеришемо, не оне где се види цела нога, али видећемо. Ја верујем да је сама порука драгоцена, људи размишљају и мислим да ће бити ефекта, нисам уверен апсолутно да ће успети, али колико год да успе биће помак“, каже он.

Санкције за оне који не поштују правила

С обзиром на то да постоји велика могућност да неће сви поштовати правила облачења, директор је открио да за такве ђаке постоји казна.

„Два пута опомињемо, а онда смањујемо оцену из владања. Шта је проблем да се пристојно обучемо?“, тзакључико је директор школе Бојан Вучковић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept