Početna » РЕПУБЛИЧКИ ГЕОДЕТСКИ ЗАВОД ДАО ОБЈАШЊЕЊЕ О УПИСУ У КАТАСТАР

РЕПУБЛИЧКИ ГЕОДЕТСКИ ЗАВОД ДАО ОБЈАШЊЕЊЕ О УПИСУ У КАТАСТАР

Републички геодетски завод олакшава поступак уписа у катастар кроз дигиталну трансформацију. Нови систем омогућава подношење захтева искључиво дигиталним путем за права настала пре јула 2018. године.

од Паланка данас
0 Коментар

Ова промена има за циљ унапређење и елиминацију коруптивних пракси у досадашњем моделу. Грађани могу користити услуге адвоката и геодета за подношење захтева и упис права насталих пре десет, двадесет или четрдесет година, саопштио је Републички геодетски завод.РГЗ наводи да се овим изменама „не мења тренутни систем уписа у катастар већ унапређује и у потпуности демонтира стари коруптивни модел“.

„Да би грађанима било јасно, наглашавамо да је промена уведена само у поступку подношења захтева за упис права на основу исправа насталих пре јула 2018. године, односно исправа које су настале пре 10, 20 или 40 година и којима су истекли сви законски рокови за подношење. Од 4. новембра захтев који садржи овако старе исправе могу да се поднесу у катастар искључиво дигиталним путем, преко професионалних корисника (адвоката и геодетских организација) који имају уговор закључен са Републичким геодетским заводом“, пише на сајту РГЗ.

Грађани од сада могу подносити захтеве искључиво дигиталним путем, уз помоћ адвоката и геодетских организација. Ове промене не утичу на тренутни систем уписа, већ га унапређују и елиминишу претходни коруптивни модел.

„Ова модернизација има за циљ унапређење и потпуно демонтирање старог коруптивног модела. Уместо 170 стандардних физичких шалтера, сада грађани имају приступ преко 4.000 дигиталних шалтера који су доступни 24 сата дневно, седам дана у недељи, током целе године, потпуно бесплатно“, истичу из РГЗ-а.

Захваљујући новом систему, поступак уписа траје свега четири дана, што је значајно испод светског просека од 47 дана. РГЗ наглашава да су промене уведене само за поступке на основу исправа насталих пре јула 2018. године, те да ће правне послове и даље спроводити јавни бележници, судови, локалне самоуправе, државни органи и други.

У циљу разјашњења, РГЗ истиче да је поступак подношења захтева за упис непокретности потпуно бесплатан. Цена од 24.750 динара, која је споменута, односи се на накнаду адвокатске коморе Србије за поднесак уписа у катастар, који је правни документ с аргументима и пратећом документацијом.

РГЗ позива грађане да постављају питања преко апликације инфо центра на званичном сајту или путем телефона на број 0700/500-500.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept