Početna » РОКОВИ ЗА ИЗБОРЕ-ШТА КАЖУ УСТАВ И ЗАКОНИ

РОКОВИ ЗА ИЗБОРЕ-ШТА КАЖУ УСТАВ И ЗАКОНИ

од Паланка данас
0 Коментар

Медији, представници власти, као и представници опозиције, претходних дана спекулисали су, обећавали и тражили термине за одржавање ванредних избора. С обзиром на то да су сви рокови предвиђени за излазак на биралишта јасно одређени Уставом и законима Републике Србије, а да последње најаве указују на то да би ванредни избори могли да буду одржани 17. децембра, преглед термина који следи даје пројекције у односу на тај датум.Процедура за расписивање локалних избора је јасна. По разрешењу градоначелника или председника општине, скупштина града/општине има рок од 30 дана да изабере новог градоначелника/председника општине. Исти рок важи и у случају да градоначелник/председник општине поднесе оставку. Ако не дође до избора новог градоначелника или председника општине, након што је он разрешен или је поднео оставку, општински или градски парламент се распушта, а председник Народне скупштине расписује нове локалне изборе.

У случају да се ванредним парламентарним и београдским изборима, придружи и одржавање ванредних локалних, потребно је да председници општина и градоначелници 170 јединица локалне самоуправе у Србији (укључујући и београдске градске општине) поднесу оставке минимум 75 дана пре изборног дана.

Стога, уколико би изборни дан био 17. децембра, председници општина и градоначелници морали би да поднесу оставке најкасније у понедељак 2. октобра.

По изборном календару па, редовни локални избори би требало да буду одржани у јуну 2024. године. Заједно са локалним, следеће године требало би да се одрже и редовни покрајински избори. Уколико би и они добили своју ванредну опцију, за све рокове мора да се у обзир узме чињеница да од њиховог расписивања до изборног дана не може да прође мање од 30, нити више од 60 дана.

ЦртаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept