Početna » РЗС: Шта је све поскупело и шта ће још поскупети?

РЗС: Шта је све поскупело и шта ће још поскупети?

Републички завод за статистику објавио је недавно извештај који показује значајан раст цена потрошачких добара у Србији током првог полугодишта 2023. године. Највише поскупели су млечни производи, поврће, месо, хлеб и житарице, а ово повећање је имало значајан утицај на џепове грађана.У извештају се наводи да је просечан међугодишњи раст цена потрошачких добара износио 15,3 одсто током првих шест месеци 2023. године. Млечни производи, поврће, месо, хлеб и житарице допринели су овом расту са чак 36,6 одсто.

Највише је порасла цена млечних производа, са растом од 39,1 одсто. Овај раст је углавном последица повећања цена јогурта, киселог млека, свежег сира и млека са роком употребе до 21 дана.

Цене поврћа су такође значајно порасле, са растом од 30,7 одсто. Овај раст је посебно био утемељен на ценама црног лука, кромпира, паприке, парадајза и шаргарепе. Једино купус је имао дефлаторни утицај на цене поврћа.

Месо је такође постало скупље, са растом цена од 18,4 одсто. Свињско месо без костију, сланина, говеђе и јунеће месо без костију, кобасице од свињског, говеђег и мешаног меса и пилећи филе допринели су овом расту цена меса.

Цене хлеба и житарица такође су порасле за 21,8 одсто, при чему су бели хлеб, слане грицкалице, бурек и слатке пите имали највећи утицај на овај раст.

Осим хране, цене електричне енергије за домаћинства и чврстих горива (огрев) су такође значајно порасле, са растом од 13,1 одсто.

Нове акцизе од 1. октобра

Од 1. октобра, грађане Србије очекује талас поскупљења због повећања акциза на одређене производе. Прве на удару су акцизе, које ће бити веће за осам одсто, а то ће се директно одразити на цене многих производа.

Акциза је државни намет који се примењује на нафтне деривате, дуванске прерађевине, течности за пуњење електронских цигарета, алкохолна пића и кафу. Повећање акциза ће резултирати растом цена широм тржишта, а ево како ће се то одразити на свакодневне потрепштине:

Гориво: Цена горива ће порасти због повећања акциза на нафтне деривате. То ће утицати на цене транспорта и, посредно, на већину производа и услуга.

Транспортне услуге: Шпедиција, транспорт и саобраћајне услуге такође ће поскупети услед раста цена горива.

Гас: Од 1. новембра, цена природног гаса ће се повећати за 10 одсто, што ће утицати на рачуне за енергију за домаћинства и компаније.

Струја: Трећи пут ове године, цене електричне енергије ће расти, чиме ће се повећати трошкови за домаћинства и предузећа.

Месо: Свињско месо је већ поскупело у септембру због појаве афричке куге свиња и повећања цена увоза из Европе. Очекује се да ће и остале врсте меса поскупети како би се компензовао раст цена свињетине.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept